Аварія на ЛЕП 110 кВ «Прикапаттяобленерго» може бути спровокована спецслужбами третьої держави - Андрійович

Журналіст Михайло Андрійович:

«За три роки на ВАТ «Прикарпаттяобленерго» двічі мали місце серйозні аварії. Першу з них було визнано як наслідок умисного втручання хакерів з Росії. В грудні 2015 року детально спланована кібератака (чи кілька їх) на якийсь час паралізувала диспетчерську службу ВАТ та привела до серйозних збоїв в електропостачанні Івано-Франківської області.

Велика ймовірність, що 13 серпня 2018 р. мало місце теж сплановане несанкціоноване втручання в енергосистему України на об’єктах того ж таки, окремо взятого, ПАТ «Прикарпаттяобленерго». – цього разу вже на підстанціях та ЛЕП робочою напругою 110 кВ. Варто взяти до уваги те, що пошкодження було виявлено тільки на одній з них - ПС «Одаї». Та примусове включення трьох інших підстанцій одразу ж приводило до їх повторного вимкнення. Так, ніби якась невідома сила, бавилася з аварійними бригадами – «хочу – не хочу» вмикатися. Можливо, цією «силою» було потужне джерело керованих імпульсних сигналів. Розумію, виглядає на фантастику – та версія має право на існування. Саме джерело імпульсу може знаходитися будь-де…

Нині експлуатується велика кількість пристроїв з імпульсними блоками живлення. Особливістю (чи недоліком) таких БП є емісія вищих гармонік в мережу, що негативно впливають, як на окремі елементи, так і на всю систему електропостачання в цілому. В процесі споживання електричної енергії відбувається спотворення синусоїди. Вищі гармоніки, того чи іншого порядку, викликають некоректну роботу обладнання електричних підстанцій та ліній, їх збій, погіршення якості електроенергії, що, в кінцевому результаті приводить до збою роботи приладів споживачів. Трансформаторний «розділ» між різними напругами змозі, як «гасити» ці нелінійні коливання, так, при певних обставинах, їх підсилювати. 

Варто взяти до уваги й те, що упродовж 15-17 серпня 2018 року координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Закарпатській області проведе планове тактико-спеціальне антитерористичне навчання. Ці масштабні тренування мають відбудуться на території Великоберезнянського, Перечинського та Ужгородського районів в умовах максимально наближених до реальних з використанням спеціальної техніки та озброєння.
Таким чином, аварія на ЛЕП 110 кВ «Прикапаттяобленерго» може слугувати спланованим викликом спецслужб третьої держави СБУ України, приуроченим саме до військових навчань на Закарпатті».

Леся, 14.08.2018 07:10



Вибір редакції

Найпопулярніші новини