Владі набагато простіше контролювати 5-6 ОТГ ніж 30-35 територіальних адміністративних одиниць – журналіст

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Так звана децентралізація, яка поспіхом проводиться в Україні, як та річка в повінь – несе в каламуті немало підводних каменів. Перш за все, виконавчій владі набагато простіше контролювати 5-6 ОТГ ніж 30-35 територіальних адміністративних одиниць, які існували перед об’єднанням.

По-друге. Не варто вірити в те, що відпаде потреба в існування районних державних адміністрацій – органи контролю за «органами місцевого самоврядування» залишаться й надалі під видозміненою назвою.

Виконавчій владі набагато простіше буде контролювати 5-6 ОТГ ніж 30-35 територіальних адміністративних одиниць, які існували до їх об’єднання. Саме це має найбільш яскраво проявитися в майбутніх парламентських виборах – по цій причині має місце запекла боротьба «за ОТГ».

Третє. Нині в бюджетах органів місцевого самоврядування досить високий відсоток становлять поступлення від сплати акцизного збору та податку з нерухомості. Де є гарантії, що влада в один час «не змінить» ставки цих податків та не збільшить ставки вилучення їх до бюджетів вищих рівнів. В такому випадку ОТГ доведеться збільшувати оподаткувань своїх громадян – збільшувати ставки податків на ту ж таки нерухомість, землю, підприємницьку діяльність…».

Леся, 28.03.2018 09:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини