Машиніст не мав шансу навіть вискочити з кабіни – журналіст розповів про ймовірні причини загибелі водія екскаватора

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Водозабір ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття"на р. Бистриця Надвірнянська з самих початків своєї роботи зарекомендував себе місцем "підвищеної небезпеки". Це цілий комплекс, в який входить "дамба"-гребля, що перегороджує русло ріки, система водоприйомників та ставів-відстійників, насосних установок. Окремо є дві великі технічні водойми та багатокілометрові системи трубопроводів. Все це потребує належного догляду. В попередні роки очищення водойм від мулових наносів проводилося періодично в 3-5 років. Та останні роки ця справа почала занедбуватися.

Чому провалився екскаватор? Що колісна техніка робила на замерзлих водоймах? Вірогідніше всього - екскаваторник отримав вказівку "пробити ковшом лід" - саме під льодом, в міру викачки води, могло утворюватися розрідження повітря, яке, в свою чергу, створювало перешкоди нормальній роботі насосних установок по вкачуванню та нагнітанню води в трубопроводи. Пробивши ополонку, можливо , намагалися усунути дану перепону. Раніше передбачалися спеціальні пристрої, які забезпечували доступ повітря через лід - не раз рибалки на ставках закладають снопи з очерету для того "щоб риба дихала".

Загалом подібне "порушення правил техніки безпеки" робиться повсякчас при настанні морозів та промерзанню води та наступного пониження її дебету (рівня). Та виконувати це спідручніше гусеничною технікою. Екскаватор ЕО-881 "АТЕК" - це повноповоротна колісна техніка на резинових шинах - та, на жаль, із обмеженим маневрування та швидкістю руху. В більшості випадків, до місця виконання робіт її транспортують тягачем на "жорсткому буксирі".

В разі небезпечного крену, машиніст не мав шансу навіть вискочити з кабіни. Враховуючи те, що глибини біля водозабірника може бути й 3 м - екскаватор легко сповз з берега та «ліг на дно».

Нагадаємо, у Надвірній екскаватор провалився під воду, загинув водій.


Леся, 26.02.2018 10:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини