Чому влада «не помічає» православного сепаратизму Новинського? - журналіст

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Якщо президент Петро Порошенко в сані диякона Московського патріархату – тому й Московська церква на Україні в його милості перебуває.

Канонічний статус Української православної церкви Київського патріархату на сьогодні не врегульовано. Ймовірною причиною можна вважати небажання Росії допустити це, та вплив російського православного духовенства на прийняття рішень Вселенським Синодом. Заручившись підтримкою своїх духових сателітів (Болгарської, Сербської православних церков) Росія гальмує цей процес.

На визнання канонічності церкви потрібен тривалий час – інколи процес триває сотні років. Росія усвідомлює, що, у разі визнання УПЦ КП канонічною церквою, значна частина прихожан «московського патріархату» не вбачатиме літургійної різниці та поступове може перейти до «київського патріархату». Що, в свою чергу, послабить кількісні позиції російського православ’я.

Чому влада «не помічає» православного сепаратизму Новинського? По тій причині, що більшість українських провладних політиків вважають себе «православними» та є прихожанами церков Московського патріархату. Як і сам Порошенко, котрому Московським патріархатом довірено нижчий духовний сан священицтва – диякона».

Нагадаємо, народний депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський заявив, що немає церкви УПЦ КП, а Філарет є розкольником.

 


Леся, 14.02.2018 11:08



Вибір редакції

Найпопулярніші новини