«Зелений тариф», як чинник впливу на подорожчання електроенергії

Громадський активіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Подорожчання вартості електроенергії, яким під завершення року 2017 року «порадувала» влада український народ, несе в собі досить неприємні симптоми. Цей захід може бути наслідком нераціонального маніпулювання так званим «зеленим тарифом». Не секрет, що електроенергія, яка генерована на відновлювальних джерелах (сонячні, геотермальні та вітрові електростанції, міні-ГЕС тощо) нині закупляється по цінах, в 3-4 рази вищих від реальних цін споживання (11-17 євроцентів за кілоВатт).

Сама ідея «зеленого тарифу» запроваджувалася, в першу чергу, для стимулювання населення для встановлення згаданих вище джерел електроенергії. Енергетика держави легко могла покрити витрати в «пере фінансуванні» якихось 0,5 % «кіловатів», закуплених саме в населення. В першу чергу, цьому сприяла, порівняно, нижча вартість електроенергії з атомних станцій.

Та коли на ринку почали появлятися «гравці», потужності яких перевищують МегаВат – зрозуміло, що це вже несе інші наслідки для розрахунку ціни. Частка такої електроенергії почала підніматися до 2% - тим більше, що таких «гравців» таких більшає з кожним роком, сума інвестицій зростає до сотень мільйонів доларів.

Таким чином, перед державою постає вибір - продовжувати програму «зеленого тарифу» чи її «прикрити». Зробити це можливо лише шляхом здороження загальнодержавних тарифів».

Леся, 30.12.2017 14:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини