Громадський активіст: «Джевеліни» не панацея – це змагання «оборонок»

Громадський активіст Михайло Андрійович для «Малакави» про надання США Україні летальної зброї оборонного характеру:

«Вже не є секретом, що зона бойових дій на Сході України все більше використовується як полігон для відстрілу складських запасів боєприпасів, так і для опробування новітнього озброєння. В першу чергу цим займається російська «оборонка» - прикладом може бути й модернізований «Бук», новітній ПЗРК «Верба», безпілотники, артилерійські боєприпаси та різноманітна стрілецька зброя. Український ПТРК «Стугна-П» непогано зарекомендував себе в ході АТО.

Американські «джавеліни» нині не можна сприймати за надсучасне озброєння – на озброєння армії США вони прийняті маже 20 років тому. Зрозуміло, що поряд з їх використанням велася робота над створенням засобів протидії. Теоретично, на даний час така контр-система може ґрунтуватися на створення навколо цілі «хмари» перешкод (як активних, так і пасивних) для збою роботи інфрачервоної головки наведення. Для цього може використовуватися широкий асортимент матеріалів та їх композицій – від банальної алюмінієвої пудри до більш складних мікрочастинок. Та питання ефективності захисту полягає у своєчасному задіюванні цих засобів – час іде на долі секунди. Має місце, що російській армії вже наявні експериментальні комплекси захисту від «джавелінів».

Тому американська «оборонка» теж постійно працює над модернізацією та створенням нового покоління «джавелінів». Бойові дії в Афганістані, Іраку та Сирії давно слугують полігонами для їх опробування. Але там вони використовуються для враження броньованої техніки старих модифікацій – здебільшого, це зразки ще радянського виробництва. В той же час, на території «квазиреспублік» помічені більш сучасні зразки російського виробництва – в перспективі, можна передбачити, що американські «джавеліни» може зійтися в двобої з російськими «супер-танками» «Армата» Т-14 та Т-99 «Приорітет».

Леся, 27.12.2017 11:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини