Хотіли продати? Давню бруківку із Яремчі знайшли у Надвірнянському районі

Громадський активіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Епопея з пошуками бруківки, демонтованої в ході ремонту дороги в Яремчі, закінчилася. Якась частина її, ймовірно, "відшукалася" на майданчику складування, який знаходиться поряд з територією товарного парку ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Не виключно, що можуть бути й інші місця «складування».

На перший погляд, незрозуміло, з якою метою здійснювалося переміщення десятків тон «історичного каменю» на відстань в 30 км від Яремче. Та розгадати цей ребус не становить проблеми – велика вірогідність, того що бруківку готували до відправки наступним покупцям колійовим транспортом. Оскільки робити це було із «стації Яремче» ризиковано – тому й перевезли «як непотріб» до Надвірної.

Яремчанську бруківку явно почали сортувати та пакувати в тару типу «біг-бег» - своєрідні брезентові «сумки», кожна вантажопідйомністю в тону. Це значно полегшує завантаження та подальше транспортування.

Варто зауважити, що неподалік місця складування бруківки знаходиться станція «розвантаження-завантаження нафтопродуктів» колишнього Надвірнянського нафтопереробного заводу з розгалуженою мережею залізничних колій. Не виключно, що перші партії бруківки вже могли бути відправлені вагонами потенційним замовникам.

Бруківка періоду Австро-Угорщини нині користується неабияким попитом – як, в один час, цегла того періоду. Слід зауважити, що бруківка ця не тротуарна - «дорожня» - близька до кубічної форми, розмірами може бути й 20+20+20 см – інколи зустрічається й більша. Вирубувалася вона з твердих порід каменю, за твердістю близьких до гранітних. Ідеально підходить для ремонту історичних площ європейських міст.

На території Східної Галичини та Закарпаття в старі часи знаходилися кар’єри, які спеціалізувалися на розколюванню каменю на дорожню бруківку. На цих роботах трудилася значна кількість ув’язненнях австрійських тюрем. Нині такою бруківкою замощено багато європейських міст».

Леся, 23.12.2017 13:46



Вибір редакції

Найпопулярніші новини