Політолог: Петиція – це важіль політичної гри на місцевому рівні

Петиції є своєрідним важелем політичної гри на місцевому рівні, про це в коментарі «Малакаві» сказав політолог Василь Остап’як, коментуючи петицію з проханням рекомендувати Верховній Раді проголосувати законопроект про імпічмент президенту.

«Міська рада будь-якого міста чи містечка, це не тільки ретранслятор думок і поглядів місцевих мешканців, це також своєрідна «міні копія» Верховної Ради. Тобто, коли ми говоримо про петицію міської ради ми в першу чергу маємо на увазі важіль політичної гри на місцевому рівні. І тут нам цікаво не сама суть петиції про імпічмент Президента, а те, хто від таких заяв виграє, і відповідно хто програє в Івано-Франківській міській раді», - відзначив політолог.

За його словами, завжди в таких акціях, точніше в політичних іграх присутня зазвичай третя сторона, котра намагатиметься простежити розвиток подальших подій зі сторони влади і зі сторони опозиції ("Свободи") та використати ситуацію у власних інтересах.

«Свобода» - опозиція, на загальноукраїнському рівні, при чому опозиція до Президента, водночас на відкриту конфронтацію не йде з БПП і це теж дуже цікаво. Очевидно, що керівництво «Свободи» обрало позицію очікування, тут вже питання інше, а чого вони очікують», - додав політолог.

Нагадаємо, в Івано-Франківську була зареєстрована петиція із закликом до депутатів міської ради звернутися до ВР із проханням прийняти необхідні закони, аби в Україні можна було запустити процедуру імпічменту президенту. Буквально за день вона зібрала рекордну кількість підписів.

Ще  раніше в Івано-Франківську уже була зареєстрована подібна петиція, в якій її автор вимагав добиватися оголошення імпічменту президенту. Більше того, ця петиція навіть зібрала необхідну кількість голосів для її розгляду.

Депутат міської ради Володимир Олійник відзначав, що депутати мали би прийняти таке звернення до ВР, і фракція «Укропу» буде домагатися, аби петицію все ж розглянули на засідання міської ради. Проте секретар міської ради Оксана Савчук заявила, що розгляд такого роду петиції не є у компетенції міської ради. У свою чергу Олійник додав, що «Свобода» грає на публіку, критикуючи владу, хоча насправді не готова проти неї виступати.

В свою чергу нардеп Дмитро Тимчук відзначив, що саме у Росії підтримують тему імпічменту президенту і для реєстраціє петицій використовують підконтрольних активістів.

Леся, 07.11.2017 07:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини