Франківський депутат розповів, як його десять років тому затримали у Мінську за участь у акції «Чорнобильський шлях»


Депутат Івано-Франківської міської ради Андрій Грималюк розповів, як його десять років тому затримали у Мінську.

«Вчора була річниця чорнобильської трагедії з якою у мене є свої асоціації. 26 квітня 2005 року брав участь у акції "Чорнобильський шлях", яку проводила у Мінську білоруська опозиція. Захід був мирним, але багатьох і то у грубій формі затримав місцевий ОМОН. Серед затриманих білоруси, росіяни і 5 українців. 26 квітня нас затримали, а 27 зранку був суд, де я «за участь у несанкціонованій акції» отримав 10 діб адмінарешту. Сьогодні 10 річниця – можете вітати. 
Так як у студентські роки я носив ДУУУЖЕ широкі штани, а перед поселенням у камеру мужики з рецепції забрали ремінь, шнурівки, бандану, то утримувати на собі штани я міг тільки тримаючи руки у кишенях. І от одного дня прийшла моя черга йти спілкуватися чи то з кимось з адміністрації чи то з представником нашого посольства – вже не пригудую точно. Перед тим як відкрилися двері почув команду «Грімалюк на вихад!» Відкриваються двері, я виходжу, тримаючи руки у кишенях , стаю обличчям до стінки і мовчу.
К. – «Рукі із карманов!»
Я. – «Не можу!»
К. – «Рукі із карманов!!»
Я. – «Я не можу»
К. – «Рукі із карманов, я сказал!!!»
Я стаю у позу статуї Христа-Спасителя, тої що у Ріо-де-Жанейро, і чекаю… Конвоїру від побаченого на деякий час вибиває ERROR, який супроводжується гробовою мовчанкою обох сторін діалогу. Але після чергової перезагрузки він приймає рішення і каже: «Прідєрживай адной рукой і пашол прямо по карідору…»
І тут я з рукою у кишені і з походкою Нагієва починаю «розсікати» коридорами того ОСПРу. От якби ще вмів спльовувати-цвіркати через верхні різці…фраєрок! 
P.S. Фото саме з тої акції. Банер «Млади фронт» я проніс на захід на собі, білоруси попросили намотати мені на живіт, бо їх всіх КГБ в обличчя знає і виловлює ще на підступах до місця проведення заходів і відбирає всю символіку і різні атрибути. Я погодився пронести. Ну носив тоді все на кілька розмірів більше, чого сябрам відмовляти», - розповідає Грималюк на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Леся, 27.04.2015 13:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини