Чи збудеться пророцтво карпатського мольфара?

Ще 2010 року інтернет-спільноту, а потім і багато друкованих ЗМІ підірвала інформація про карпатського мольфара, що пророкував насильницьку смерть (вбивство) правителю «царю України» - Януковичу.

 Датою смерті тоді було назване 25 лютого 2013 року.

 Цитуємо повідомлення в одному з блогів, розміщене в 2010 році:

 «25 лютого 2010 року я переїжджав перевал в Карпатах. Була мінусова температура. У горах лежав сніг, дув сильний вітер. Від'їхав від найближчого села кілометрів дванадцять.

 На узбіччі стоїть самотній старий в гуні - овеча плащ-накидка шерстю назовні - і голосує. Я проїхав, не зупиняючись, подумав, що пізній вечір, я один в машині і несподівані пригоди мені ні до чого. Через два кілометри стало шкода його, розвернувся, під'їхав до старого. Сідаючи в машину, зняв капелюха, - як сніг на сонці блищало його волосся, злегка хвилясте звисало нижче плечей. Каже мені, що спустився з гори, де була його кошара. До села, куди він добирався, залишалося кілометрів десять. В дорозі сидів тихо.

 Несподівано звертається до мене:

 - Ти зараз повезеш в місто небіжчика.

 Я відразу подумав, що у діда з головою не все гаразд. Їду далі. На дорозі аварія, зупиняє міліція:

 - У нас три трупи. Допоможіть один відвезти в місто, в нашій машині можна помістити тільки двох загиблих.

 Старий виліз з машини, сказав, що далі піде сам. Завантажують мені в машину мертве тіло. Раптом старий повертається:

 - Там у вас у Києві якогось пана сьогодні висвятили на царя. Його вб'ють через три роки.

 Як відомо, саме 25 лютого 2010 року відбулася інавгурація Віктора Януковича на пост президента. Сама інавгурація супроводжувалася різними подіями, які трактуються, як погані прикмети. Чого варті тільки двері, які несподівано закрилися при вході Януковича до Верховної Ради».

 Влітку 2011 року громадськість сколихнуло чергове повідомлення з Карпатського краю – в Івано-Франківській області було вбито відомого мольфара –  82-річного Михайла Нечая.

 Вбивця прийшов на прийом до мольфара, спокійно дочекався своєї черги, зайшов до Нечая і зарізав його. Після цього, як ні в чому не бувало вбивця пішов, а іншим відвідувачам сказав поки не заходити. Вбитий Михайло Нечай був одним з найвідоміших і авторитетних карпатських магів. У свій час за допомогою до нього звертався Віктор Ющенко (мабуть не допоміг).

 Причиною вбивства одразу ж назвали релігійний фанатизм (справа рук «сектанта»). Проте, до цих пір не припиняються припущення про те, що смерть мольфара не випадкова. Мовляв, дали зрозуміти, що зайвих передбачень і пророцтв давати не слід було.

 Мольфар - в культурі гуцулів - людина, яка, як вважається, володіє надприродними здібностями, чаклун. За місцевим повір'ям, існують добрі і злі мольфари (також звані білими, або сонячними, і темними, або місячними).

 Мольфари займаються зціленням, можуть керувати силами природи (наприклад, погодою), використовуючи для цього заклинання, особливі предмети, трави.

 

У західних областях України, а особливо в Карпатах, мольфари користуються авторитетом, тому що відомі багато випадків пророкувань мольфарів, а також зцілення ними безнадійно хворих людей методами народної медицини і змов.

 Чи збудеться пророцтво карпатського мольфара?  До часу «х» чекати залишилось недовго.

 

Джерело: Громадський портал

Леся, 01.12.2013 10:14



Вибір редакції

Найпопулярніші новини