Якщо Янукович стане вдруге президентом, він перетворить Україну на авторитарну державу – політолог

Політолог Михайло Басараб вважає, що, якщо Віктор Янукович стане вдруге Президентом, то він буде робити все, щоби посилити свою владу. Таким чином, вважає експерт, Україна перетвориться на авторитарну державу.

«Якщо Янукович переможе, то зрозуміло, що у нього буде значно менше стримуючих факторів і за таких обставин він мав би продемонструвати ще більше закручування гайок, ще більшу недалекоглядність в управлінських методах. Тому я думаю, що Янукович другого терміну правління буде значно жорсткішим, ніж ми спостерігаємо сьогодні. Ми побачимо державу, яка ще більше провалюватиметься в авторитарну, або й тоталітарну прірву», - каже Михайло Басараб.

А ось Віталій Кличко, вважає, експерт, може перетворитися в другого Ющенка. Демонструючи залізну волю на рингу, в політиці і в управлінні він її продемонструвати не зможе. За правління Кличка в державі пануватиме хаос, а владу в свої руки візьмуть олігархи.

«Кличко, як гіпотетичний лідер держави, не матиме внутрішнього переконання, чи повного внутрішнього уявлення про те, що він з тим буде робити. З такого лідера не вийде авторитарний політик і тим паче диктатор. В мене немає підстав вважати, що Кличко буде тією залізною рукою. Як би це парадоксально не звучало, ми матимемо хаос і феодалізм у повному його розквіті - це засилля олігархів, повна розбалансованість управлінської вертикалі в державі - хаос і безпорядок. Це буде те, що ми мали в період правління Ющенка, можливо у ще гіршій формі», - запевняє Михайло Басараб.

А ось Арсеній Яценюк, каже Басараб, має нахили до авторитаризму. Проте, вважає експерт, в теперішніх реаліях, він не зможе демонструвати нахили авторитарного лідера. Він буде вибудовувати владну вертикаль по принципу роботи Леоніда Кучми.

«Яценюк має значно більший досвід у політиці ніж Кличко. Але Яценюк – особа нарцисичного характеру. Ми можемо з певною долею імовірності допускати, що Яценюк мав би намір стати лідером авторитарного характеру. Принаймні його особистісні характеристики дають нам підстави таке припускати. Але я сумніваюся, що йому вистачить для цього харизми», - каже політолог.

А ось стиль роботи Олега Тягнибока, в разі якщо він переможе на президентських виборах, буде нагадувати стиль роботи Януковича.  
«Замість донецьких представники партії «Свобода» спробують монополізувати вплив на всю управлінську вертикаль держави», - каже Басараб.

Леся, 30.09.2013 09:13



Вибір редакції

Найпопулярніші новини