Ольга Сікора: На Домбровський кар’єр мали б бути спрямовані основні зусилля і фінансові ресурси ще у 2010 році

Проблему Домбровського кар'єру уряд визнав як надзвичайну ситуацію державного рівня. Місяць тому Кабінет міністрів розглянув питання фінансування негайних робіт із подоланняекологічної катастрофи на Калущині.

У інтерв’ю ”Дзеркалу тижня” народний депутат України Ольга Сікора зазначила, що саме на Домбровський кар’єр мали б бути спрямовані основні зусилля і фінансові ресурси ще у 2010 році:

— Якби біля кар’єру встановили дошку, на якій відмічалися б усі чиновники різних рангів, включно з найвищими посадовими особами держави, котрі тут побували, то вона б вражала своїми розмірами. Стандартна схема, що повторюється рік у рік, приблизно така: приїхали, подивилися, зібралися на чергову конференцію. Обговорення завершується нічим і скидається на змагання за бюджетні мільйони. І все, крапка. Далі розвитку немає. Немає проекту, немає грошей, немає елементарного — комплексного моніторингу за розвитком ситуації. Тим часом Домбровський кар’єр — одна з найбільших екологічних загроз не лише для України, а й для сусідніх держав. Чимдалі вірогіднішим стає сценарій транскордонної екологічної катастрофи з усіма супутніми наслідками для людей, довкілля, зрештою — для міжнародного іміджу країни та держбюджету, витрати якого на ліквідацію лиха будуть незрівнянно більшими, ніж потрібно, щоб йому запобігти. На мою думку, саме на Домбровський кар’єр мали б бути спрямовані основні зусилля і фінансові ресурси ще у 2010 році.

Проте нардеп стверджує: є всі підстави сподіватися, що найгірше не станеться:

— Сьогодні розглядається також питання будівництва гідроізоляційної грунтової стіни по північному борту кар’єру. Є й інші варіанти, зі скромнішим бюджетом. На експерименти ми не маємо часу. Тому, в принципі, я підтримую пропозицію, яку на засіданні робочої групи в серпні озвучив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков: якнайшвидше закрити карст, що через нього у кар’єр потрапляє вода, і провести гідрогеологічні дослідження, які будуть базою техніко-економічного обґрунтування майбутнього проекту

Леся, 09.09.2013 14:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини