Ольга Сікора: Якщо з боку держави терміново не буде вжито заходів із ліквідації загрози на Домбровському кар’єрі, в місті буде оголошено надзвичайний стан (доповнено)

Якщо з боку держави терміново не буде вжито заходів із ліквідації загрози затоплення Домбровського кар’єру в Калуші, то вже незабаром Україні доведеться визнати свою нездатність діяти на випередження. Натомість треба буде ліквідовувати екологічну катастрофу міжнародного масштабу. З усіма негативними наслідками для довкілля, мільярдними витратами для бюджету та іміджевими втратами на міжнародній арені.

У Калуші знову нагадали про себе невирішені екологічні проблеми. Серйозну тривогу викликав потік води, який виник кілька тижнів тому і стікає у Домбровський кар’єр. Він почав інтенсивно заповнюватися, загроза прориву річки Сівка у чашу кар’єру і, як наслідок, потрапляння мільйонів кубометрів концентрованих сольових розчинів разом із річковими водами у Дністер, який є головною водною артерією не лише Західної України, але й Молдови, сьогодні є реальнішою, ніж будь-коли.

Як стверджують науковці, вода з Сівки потрапляє в кар’єр через підземні карсти, відколи зруйновано водозахисний бар’єр – приблизно з 1996 року. А з 2006-го, відколи затопили дренажну траншею, у водоносних горизонтах активно переміщуються розсоли, причому ареал засолення рухається в напрямку головного водозабору міста Калуша.

Загрози від Домбровського кар’єру добре відомі  як на рівні науковців та експертів, так і на державному рівні. При чому про високу вірогідність катастрофи говорять уже з десяток років, науковці пропонують свої проекти спрямовані на недопущення найгіршого сценарію, однак жоден із них станом на сьогодні не був профінансований і реалізований. У 2010 році Указом Президента Калуш та прилеглі села були оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації. Було затверджено урядову програму, яка включала необхідні заходи, у тому числі і на одному з ключових у плані екологічної небезпеки об’єкті – Домбровському кар’єрі. Однак ця програма, попри те, що питання вийшло на найвищий державний рівень, до кінця профінансована не була. На кар’єр виділили порядку 50 млн. грн. Частину освоїли, частину розікрали, але в кінцевому результаті ситуація на кар’єрі не поліпшилася. При цьому занепокоєння розвитком подій неодноразово висловлювали і вітчизняні, і міжнародні організації. У наступі роки і по сьогодні на кар’єр взагалі не виділялися кошти. При тому, що природне його заповнення залишало дедалі менше часу до катастрофи, інтерес до питання на рівні держави ставав дедалі меншим. Для того, щоб знову акцентувати увагу центральних органів влади на існуючій проблемі, народний депутат від Калущини Ольга Сікора, яка є членом комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ініціювала проведення виїзного засідання комітету ВР на Прикарпатті, яке відбулося 18-20 травня цього року. Передувала засіданню комітету науково-практична конференція за участі провідних науковців країни та експертів, яку також приймав Калуш. На базі рекомендацій науковців комітет прийняв рішення, яким було визнано: стан Домбровського кар’єру – найсерйозніша проблема регіону і одна з найбільш серйозних екологічних проблем України, ситуацію потрібно терміново виправляти. Рішення комітет прийняв півтори місяці тому, однак за це час уряд не спромігся виділити фінансування і врешті-решт приступити до першочергових робіт із гідроізоляції кар’єру та припинення притоку до нього ґрунтових і річкових вод.  

Тепер кар’єр інтенсивно заповнюється. Три тижні тому це був невеликий потічок, який через карст стікав у кар’єр. Станом на початок цього тижня, інтенсивність водопритоку зросла у рази. Крім того, бурхливий розвиток карсту може призвести до обрушення борта кар’єру, а це неминуче спричинить прорив у нього річкових вод. Відлік уже йде не на місяці, а  буквально на хвилини. У середу, 17 липня, на Домбровський кар’єр виїхали представники Івано-Франківської ОДА та управління МНС разом із науковцями. Вони переконанні: щоб запобігти притоку води у кар’єр, потрібно почати спорудження гідроізоляційного бар’єру. І перший етап, до якого потрібно приступати негайно  – будівництво захисного бар’єру з боку Сівки. Це обійдеться держбюджету приблизно у 60 млн. гривень, а щоб поставити захист по периметру потрібно близько 250-300 млн. гривень. Якщо з боку держави терміново не буде вжито заходів із ліквідації загрози на Домбровському кар’єрі, регіон перетвориться на зону екологічного лиха.  

17 липня народний депутат Ольга Сікора звернулася до президента України Віктора Януковича і першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова, який на разі виконує обов’язки глави уряду, з проханням негайно втрутитися у ситуацію і забезпечити виконання першочергових заходів на Домбровському кар’єрі.

Леся, 17.07.2013 16:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини