Депутатське звернення Ольги Сікори до Віктора Януковича з приводу ситуації на Домбровському кар'єрі

Президенту України

Януковичу В.Ф.

 

Щодо виникнення загрози

надзвичайної ситуації в місті

Калуші Івано-Франківської області

 

                     

                                  ДЕПУТАТСЬКЕ   ЗВЕРНЕННЯ

    (в порядку ст. 86 Конституції України, ст.ст. 16,17  Закону України                                                              «Про статус народного депутата України»)

 

 

                             Шановний Вікторе Федоровичу!

 

      Останніми днями в районі Домбровського кар’єру в місті Калуші Івано-Франківської області склалася вкрай загрозлива ситуація, яка може призвести до транснаціональної екологічної катастрофи та введення надзвичайного стану в регіоні. Полягає вона в тому, що протягом останнього тижня відбувся прорив Північного борту кар’єру з боку поблизу протікаючої річки Сівка, води якої інтенсивно попадають у сольовий кар’єр, який вже майже переповнений й існує висока ймовірність того, що солена вода попаде в річку Лімницю – єдине джерело прісного водопостачання даного регіону, а надалі в річку Дністер, яка проходить також країною Молдова. Така ситуація призведе до втрати питної води в регіоні, а також до знищення флори та фауни басейну річки Дністра, що може спричинити конфлікт між Україною та сусідніми країнами.

      Щодо виникнення такої ситуації неодноразово попереджали науковці та органи місцевої влади, вона не є несподіваною. Нещодавно, 18 травня 2013 року в регіоні відбулося виїзне засідання комітету з питань екології, рішення якого доведено до усіх міністерств та відомств, що мають відношення до непростої екологічної ситуації в регіоні. Проте, коштів на ліквідацію загрозливого стану кар’єру так і не було виділено. Не виконується рішення комітету й в частині просідання територій сіл поблизу міста Калуш, вивезення гексахлорбензолу з техногенної території, який сприяє росту онкозахворювань в регіоні, регуляції русла ріки Лімниця, яка спричинила повінь 2008 року та інше.

      Нинішня ситуація на Домбровському кар’єрі потребує негайного втручання з боку держави, термінового виділення коштів на запобігання можливої техногенної катастрофи. Очевидно, що затягування в часі з виділенням коштів на подолання екологічної ситуації призведе до значно більших втрат матеріальних та людських ресурсів. Також, вважаю за необхідне повідомити, що не вирішення даної ситуації призведе до підвищення соціальної напруги в регіоні.

      Тому, зважаючи на вищевикладене, прошу Вашого негайного втручання  з метою не доведення ситуації навколо Домбровського кар’єру до надзвичайного стану в регіоні.

      Для цього, прошу:

Терміново винести питання на розгляд РНБО та визнати територію Домбровського кар’єру в Калуському регіоні – територією з надзвичайною ситуацією;

Вжити ряд дієвих заходів з недопущення переростання надзвичайної екологічної ситуації в транснаціональну катастрофу;

Виділити кошти з Резервного фонду бюджету для проведення робіт щодо здійснення першочергових заходів по усуненню ситуації, яка склалася в Калуському регіоні;

З метою недопущення виникнення екологічної катастрофи та на виконання рішення комітету з питань екології доручити Мінфіну в повному  об’ємі  виділити кошти на проведення заходів щодо унеможливлення подальшого розвитку надзвичайної екологічної ситуації в регіоні; 

Доручити службі з надзвичайних ситуацій здійснити заходи  із    запобігання та недопущення подальшого розвитку можливої техногенної катастрофи та відновлення екологічної рівноваги в регіоні.

 

 

 

 

 

 

 З повагою,

 народний депутат України

 голова підкомітету з питань  запобігання

 та ліквідації наслідків  природних та

 техногенних катастроф,  відновлення екологічної

 рівноваги постраждалих територій.                                                            Ольга Сікора

                                                                                                                                     (№ 310)

 

Леся, 18.07.2013 09:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини