Уже в неділю в Івано-Франківську виберуть кращий «Станіславський пляцок»

Відбулась прес-конференція щодо проведення 1 вересня 2013 року в Івано-Франківську «Свята хліба» та «Прикарпатського вернісажу». У прес-конференції взяли участь начальник управління економічного та інтеграційного розвитку МВК Богдан Білик, голова спілки приватних пекарів та кондитерів Івано-Франківська Ростислав Кукурудз та режисер мистецької частини свята, керівник муніципального центру дозвілля Надія Загурська.

Під час прес-конференції йшлося про те, що 1 вересня цього року в Івано-Франківську відбудуться одразу два фестивалі – «Свято хліба» та Прикарпатський вернісаж. Обидва фестивалі відбуватимуться в центральній частині міста – на майдані Шептицького, вулиці Низовій та на території Бастіону. За словами Богдана Білика, головна фестивальна сцена та палатки з майстер-класами будуть розташовані на майдані Шептицького, де також будуть представляти свої вироби учасники «Свята хліба» - хлібопекарні та кондитери. Виставка-продаж виробів ужитково-декоративного мистецтва Прикарпатський вернісаж буде розташовуватись на вул. Низовій та частково у Бастіоні, в якому також планують представити свої кулінарні шедеври декілька франківських ресторанів.

Офіційне відкриття фестивалю відбуватиметься о 12.00 на головній сцені, на якій до 21.00 триватиме театралізоване дійство та концертна програма етнографічних колективів. З 18.00 гостей та учасників фестивалю розважатиме ужгородський гурт ROCK-H. Як зазначила Надія Загорська, з початку свята гостей розважатимуть етнографічні колективи з усього Прикарпаття, а також колектив з партнерського міста Свідніца (Республіка Польща).

Як зазначив під час прес-конференції голова гільдії приватних пекарів та кондитерів Івано-Франківська Ростислав Кукурудз, формат «Свята хліба» буде традиційним, проте будуть і новації. Зокрема, це так звана етнографічна майстерня, відвідувачі якої матимуть змогу не тільки подивитись, а й взяти участь, у виготовленні хліба, іграшок та сувенірів із зерна, борошна. Таким чином, хлібопекарні хочуть показати дітям та молоді, що «хліб виростає не у магазині», а народжується в результаті кропіткої праці багатьох людей.

В рамках свята організатори проведуть конкурс на кращий коровай серед хлібопекарів та визначать кращий «Станіславський пляцок». В останньому конкурсі змагатимуться кондитери, презентуючи випічку за давніми рецептами.

Загалом, у цьогорічному «Святі хліба» візьмуть участь 15 підприємств-учасників, а представити свої вироби на Прикарпатському вернісажі вже зголосились понад 30 народних майстрів.

Леся, 28.08.2013 09:33



Вибір редакції

Найпопулярніші новини