Депутати Івано-Франківської облради відправили на доопрацювання угоду про розподіл вуглеводнів, які планується видобувати у межах ділянки «Олеська»

20 серпня 2013 року під час сесії Івано-Франківської обласної ради з ініціативи фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та инших опозиційних фракцій облради депутатський корпус не схвалив запропонований урядом проєкт Угоди про розподіл вуглеводнів, що передбачає видобуток сланцевого газу на території Прикарпаття іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра-Олеська». За результатами голосування депутати облради відправили проєкт угоди на доопрацювання, закликавши Кабінет Міністрів України врахувати усі поправки та зауваження робочої групи, створеної за ініціятиви голови облради Василя Скрипничука. 

На черговій сесії Івано-Франківської обласної ради одним із головних питань став розгляд питання щодо погодження угоди про розподіл вуглеводнів, які планується видобувати у межах ділянки «Олеська». У роботі сесії також взяли участь народні депутати України від ВО «Свобода» Ірина Сех, Олександр Сич, Руслан Марцінків, Руслан Зеник, Михайло Блавацький та Андрій Тягнибок. Розглянувши проєкт Угоди про розподіл вуглеводнів та заслухавши інформацію з цього питання міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького, депутати в односторонньому порядку відхилили кабмінівський документ у його чинній редакції, відправивши текст угоди на доопрацювання. При цьому запропонований обласною державною адміністрацією проєкт рішення про погодження угоди не вдалося затвердити навіть за основу, оскільки «за» проголосували лише 40 депутатів облради. 

Як зазначив голова фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській обласній раді Василь Попович, запропонований для погодження проєкт угоди є недосконалим та неприйнятним: «Угода є недосконалою і чітко не відображає інтереси области та краян. Ми – за енергетичну незалежність держави, однак голосувати за документ у чинному варіянті не будемо». Свободівець звернувся до представників уряду з вимогою врахувати поправки до тексту угоди, напрацьовані робочою групою, створеною за ініціятиви голови облради Василя Скрипничука. 

Виступаючи перед депутатами, народний депутат України, голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех закликала їх при розгляді питання діяти винятково в національних інтересах та інтересах тих територіяльних громад, де планується видобуток сланцевого газу. «Міт про отримання Україною енергетичної незалежности внаслідок видобування сланцевого газу генерується в середовищі Партії регіонів, чинної влади, задля того, щоби приховати свої провали у формуванні української енергетичної безпеки», – зазначила свободівка. Яскравими прикладами таких провалів стали підписання Харківських угод та програш НАК «Нафтогаз Україна» компанії «Росукренерго» в Стокгольмському суді у справі про повернення олігарху Д.Фірташу 12 млрд. кубометрів газу. Більше того, за весь цей час Україна не намагалася розірвати у судовому порядку кабальні газові угоди 2009 року. «На жаль, у чинному тексті угоди я не знайшла позитивів ані для держави Україна, ані для територіяльних громад. Але є корупційний інтерес олігархічної групи, яка сьогодні при владі в Україні», – резюмувала Ірина Сех. 

Припинити численні спекуляції закликав депутатів у своєму виступі й народний депутат України, екс-голова Івано-Франківської обласної ради свободівець Олександр Сич: «Обійдемося без велемовних спекуляцій і взаємних звинувачень, а будемо говорити з точки зору Української держави і Прикарпаття в Українській державі». Він наголосив, що протягом усього часу напрацювання угоди і аж до її погодження уряд цинічно ставився до позиції місцевих громад та органів місцевого самоврядування як колегіальних органів, покликаних представляти їхні законні інтереси. Замість адекватної реакції та відповідей на численні запитання й застереження місцевих громад уряд просто усунув органи місцевого самоврядування від процесу ухвалення рішень. Свободівець звернувся до депутатів із проханням не погоджувати чинний текст угоди, а відправити її на доопрацювання, де було би враховано 148 поправок робочої групи. «Спочатку напрацюйте новий проєкт угоди, а вже потім приходьте знову», – закликав Олександр Сич присутніх на сесії представників уряду. 

У результаті після майже 3-годинної дискусії депутати так і не підтримали запропонований урядом проєкт Угоди про розподіл вуглеводнів. Протокольним дорученням депутати зобов’язали голову обласної ради звернутися із вимогою до Кабміну належним чином врахувати усі поправки та зауваження депутатського корпусу, фахівців та експертів, які ретельно проаналізували текст угоди. 

«Якщо зауваження буде враховано і уряд дослухається до порад робочої групи, внесе зміни до угоди і поверне нам її на повторний розгляд, то я майже впевнений, що депутати проголосують», – резюмував голова обласної ради свободівець Василь Скрипничук. 

Прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» 

Леся, 20.08.2013 16:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини