Приймай, Україно, молодих офіцерів!

 Так буває не часто. Так буває лише на великі свята. Іванофранківці добре знають, що коли місто наповнюється військовослужбовцями в парадних одностроях, то це означає лише одне: буде велике дійство, що відіграє важливу роль у житті не лише їхнього рідного міста, але й всього регіону. От і цього разу блискіт золотих зірочок на білих, мов карпатській сніг, офіцерських погонах та парадна вишуканість курсантських мундирів, що з самого ранку заполонили вулиці Івано-Франківська, сповістили про випуск та складання Військової Присяги курсантами найпотужнішої відомої кафедри військової підготовки Західної України при Івано-Франківському Національному технічному університеті нафти та газу.

  Ранішнє недільне сонце лагідно освітило парадний стрій ще поки що курсантів. У хвилюванні завмерли юнаки і дівчата та численні родичі, що прийшли привітати захисників Батьківщини.  Аж ось начальник кафедри полковник Юрій Вязніцев подав команду, і перед стрій винесли Державний Прапор України, і очікувана церемонія розпочалась.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор університету Євстахій Крижанівський. Він побажав усім, хто носить однострої, завжди високо нести в серці і душі звання офіцера Збройних Сил України і ні за яких обставин не сплюндрувати честь мундиру. Своє напутнє материнське слово до випускників промовила мама одного з курсантів Ольга Засідко. Вона подякувала викладачам та офіцерам за гарний вишкіл дітей, а юнакам наказала завжди пам’ятати, що вони охороняють мир та спокій держави, де живуть їхні батьки і родини. Освятив церемонію капелан Івано-Франківського військового гарнізону отець Степан.

 Перед стрій винесли столи, і кожен курсант по черзі виходив до свого командира і, поклавши руку на Біблію, промовляв слова священної чоловічої клятви – Військової Присяги на вірність народу України. В стрій вони повертались уже офіцерами зі званням молодший лейтенант.

А завершилася церемонія урочистим маршем молодих офіцерів. Та коли пролунали останні  офіційні слова, випускники прокричали потрійне «Ура» і у повітря злетіли їхні кашкети.

  Цього разу офіцерські погони одягнули 382 випускники кафедри, п’ятеро з яких – дівчата. Всі вони – спудеї чотирьох вузів Івано-Франківська. За роки навчання вони отримали фах офіцерів із забезпечення пальним частин та підрозділів, а також командирів різних ланок механізованих підрозділів. Щоб дійти до своєї мети, всі сьогоднішні випускники прошли суворий відбір. Спочатку – при прийомі на кафедру, коли потрібно було продемонструвати високі знання з основних предметів навчання, міцну психологічну стійкість та фізичну підготовку. Дехто з слухачів відсіявся вже у процесі навчання. Адже за високими вимогами кафедри в лавах її слухачів немає місця двієчникам. А дехто просто не витримав випробовування під час практичних вишколів у військових частинах Прикарпаття. Тим солодшим був випуск для всіх, хто зумів дійти до кінця навчання.

  Незабаром більшість з цих молодих офіцерів поповнять лави Збройних Сил України. Отже, в добру путь, новоспечені  молодші лейтенанти!

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

 

Леся, 29.07.2013 14:57



Вибір редакції

Найпопулярніші новини