Законотворча діяльність Олеся Донія - ОПОРА

У Верховній Раді України зареєстровано 12 проектів нормативно-правових актів, де серед розробників є Олександр Доній – 7 законопроектів і 5 проектів постанов. З них 1 законопроект і 1 проект постанови є власними законотворчими ініціативами депутата. Всі інші законотворчі ініціативи розроблені спільно з іншими депутатами Верховної Ради. Законотворчі ініціативи Олександра Донія стосуються як профілю очолюваного ним підкомітету з питань державної політики у сфері розвитку та використання мов Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, так й іншої тематики. Поки що жодний проект нормативно-правового акту не набув чинності, оскільки очікують на розгляд або перебувають на опрацюванні в комітетах. Проект постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Законодавче гарантування та практичне забезпечення статусу української мови як державної» (10 липня 2013 року) 16 травня 2013 року було відхилено та знято з розгляду.

На противагу Закону України «Про засади державної мовної політики» 14.02.2013 р. Олександр Доній зареєстрував законопроект «Про використання мов в Україні», яким пропонує використовувати, поряд з українською, мови національних меншин у роботі органів влади, установ і організацій при умові, що у населених пунктах, де громадяни України, що належать до національної меншини, проживають компактно і становлять більшість (понад 50 % населення району, міста, села, селища). Крім того, законопроектом Олександра Донія передбачається чинний Закон України «Про засади державної мовної політики» визнати таким, що втратив чинність. На цей час законодавство передбачає можливість використання мов національних меншин за умови, якщо чисельність носіїв регіональної мови становить 10 % і більше чисельності населення регіону.

Крім того, незважаючи на передбачену можливість використання, поряд з українською, мови національних меншин у роботі органів влади, законопроект Олександра Донія передбачає для службових осіб державних, політичних, громадських органів, установ і організацій обов’язковість володіння і користування державною українською мовою письмово та усно під час виконання своїх службових обов’язків. Народним депутатам України, які з якихось причин бажають виступати у сесійній залі іншою мовою, ніж державна, законопроект передбачає, що Апарат Верховної Ради на вимогу інших народних депутатів повинен забезпечувати синхронний переклад на державну мову.

Друга особиста законотворча ініціатива Олександра Донія (проект постанови «Про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості») передбачає призупинення процесу закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості, з метою забезпечення дітям шкільного віку сприятливих умов для здобуття доброякісної освіти за місцем проживання.

Леся, 22.07.2013 15:27



Вибір редакції

Найпопулярніші новини