Громада і депутати: відповідальність взаємна

Активісти всеукраїнської громадської ініциативи «Ми обираємо – ми відкликаємо» вимагають запровадити законодавчі можливості для відкликання народних депутатів. У вівторок, 9 липня, ініціатива провела в Івано-Франківську відкриту дискусію, присвячену взаємній відповідальності громади й депутатів. Участь у дискусії взяли народні депутати України, депутати місцевих рад, громадські діячі й експерти.

«Ми розпочали ініціативу «Ми обираємо – ми відкликаємо» у січні 2013 року саме з появою у Раді перших «тушок». Тоді ми згадали передвиборчі обіцянки, які давали наші опозиційні політичні сили, зокрема депутати від фракцій «Батьківщина» і «Свобода». Вони підписали угоду про створення демократичної коаліції, в якій було зазначено, що кожен депутат, який поставив свій підпис на документі, зобов’язується підтримати або внести закон «Про відкликання народного депутата», - розповіла учасник ініціативи Ольга Галабала.

Щоб створити законодавчі можливості для відкликання народних депутатів, учасники ініціативи пропонують внести зміни до ст. 81 Конституції України, доповнивши перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України пунктом про «відкликання виборцями у порядку, визначеному законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України» та прийняти на виконання цієї норми Закон України «Про відкликання народного депутата». З відповідною ініціативою виступив позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко.

Богдан Гребенюк, учасник ініціативи «Ми обираємо – Ми відкликаємо», зазначив, що згідно з даними європейського соціологічного дослідження, Україна займає останнє місце серед держав Європи за рівнем довіри до законодавчого органу. А за результатами українських соціологічних досліджень, 76% громадян України не довіряють Верховній Раді, 69% - політичним партіям. «Причини цього, на мій погляд, лежать на поверхні. Бо депутати систематично порушують Конституцію України, депутати не звітують перед громадами за свої власні доходи та розходи. Тому ми вважаємо, що зараз настав час негайно вирішувати всі ці питання, негайно шукати механізм співпраці депутатів з громадою, виборцями, які їх обирали», - вважає Гребенюк. Дієвий механізм відкликання депутатів здатен у перспективі повернути довіру й повагу українців парламенту як гілки влади.

«Коли ми говоримо про довіру до депутата, то найважливіше тут є те, які він брав на себе зобов’язання, як він ці зобов’язання починає виконувати і чи виконує їх взагалі. А відкритість і прозорість – це механізм, який дає можливість оцінити, наскільки його дії співпадають чи не співпадають з тими зобов’язаннями, що він на себе взяв, коли йшов на вибори, - висловив свою позицію народний депутат Юрій Дерев’янко. - Переконаний, що лише низький поки що рівень політичної культури не зобов’язує депутатів звітуватися в обов’язкові порядку».

На переконання нардепа, необхідно ухвалити закон, який би зобов’язував обранців звітувати перед громадою. Зазначимо, що чинне законодавство України передбачає, що депутати місцевих рад зобов’язані звітувати перед своїми виборцями, а депутати Верховної Ради - лише інформувати про свою роботу.

Юрій Дерев’янко вважає, що необхідно законодавчо закріпити можливість відкликання депутата виборцями. «Сьогодні механізму відкликання народних депутатів не існує, бо Конституція не дає права цього зробити. – зазначає народний депутат. - Ця система породжує «тушок» і зберігає їх до кінця каденції». З внесенням змін до Конституції, на переконання нардепа, депутати-«тушки» втратять мандати. «Зникне сенс «мисливцям на депутатів» скуповувати «тушок», - зазначив народний обранець.

На думку народного депутата, члена фракції «Батьківщина» Василя Гладія, законопроект про відкликання депутатів має не лише переваги, але й ризики. Тому, на його думку, перед ухваленням закону про відкликання народних обранців, слід вдосконалити  саму виборчу систему. Загалом депутат висловив підтримку ідеї необхідності запровадження механізму відкликання народних обранців.

Учасники ініціативи «Ми обираємо – ми відкликаємо» планують провести подібні дискусії по всій Україні. Активісти закликають нардепів від опозиції створити конституційну можливість для відкликання народних депутатів виборцями шляхом внесення змін у ст. 81 Конституції України. І цим виконати свої передвиборчі обіцянки перед народом України та унеможливити ганебне явище політичної зради. Адже політична відповідальність можлива тільки за умови ефективного механізму відкликання депутата, який зрадив виборців і присягу.

Леся, 11.07.2013 09:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини