Триває сесія Івано-Франківської облради: депутати хочуть вибачень від Азарова

Івано-Франківська обласна рада сьогодні під час другого пленарного засідання сесії розглядала «заяву» прем'єр-міністра України Миколи Азарова щодо так би мовити «звинувачень» Івано-Франківської обласної ради, депутатів та громади області в «гальмуванні» процесу видобутку сланцевого газу на території області. Депутати вимагають вибачень від Азарова, повідомляє Бріз.

За дорученням Президії обласної ради депутатом Юрієм Романюком підготовлений «чорновий» проект Заяви обласної ради з даного приводу:


З А Я В А

"Івано-Франківська обласна рада висловлює своє обурення/[здивування] стосовно безвідповідальних обвинувачень висловлених Прем”єр-міністром України Миколою Азаровим, 14 червня 2013року, на адресу представницького органу області, в нібито “процесі гальмування”, яке здійснюють “ті політичні сили, які затягують і ставлять під питання енергобезпеку України, збільшення видобутку власного газу або взагалі організацію видобутку, вони працюють проти України і власного народу”, а також наступні прямі погрози: “ Пішов процес гальмування. Ось питається: обласні ради Львівської та Івано-Франківської областей — що вони роблять? Може вам вартість газу підняти, якщо ви будете тягти з цим питанням? Я серйозно кажу” - заявив Азаров.

Неадекватність даних образ і погроз на адресу депутатів, політичних сил представлених в Івано-Франківській обласній раді та всієї громади області, підтверджується елементарною відсутністю факту будь-яких спроб блокування або затягування розгляду питання погодження обласною радою матеріалів розробки Олеського родовища сланцевого газу, в силу їх елементарної відсутності до зазначеної заяви Глави Уряду. Лише, 13 червня ц.р., на адресу обласної ради надійшов лист, вхідний №2579/9-153/036, з Міністерства екології та природних ресурсів України, вихідний №9274/06/10-13 від 12.06.2013р., за підписом Міністра Проскурякова О.А., яким обласній раді надано весь пакет документів з проектом “Про угоди про розподіл продукції”, стосовно розподілу вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Олеська, між державою Україна, компанією “Шеврон Юкрейн Б.В.” та ТОВ “Надра Олеська” на 261 аркуші.

Дане питання , в установленому порядку, буде внесено до порядку денного ХХІІІ сесії Івано-Франківської обласної ради.
Попередньо ознайомившись з матеріалами проекту “Про угоди про розподіл продукції” обласна рада із здивуванням виявила повну відсутність у тексті Угоди будь-яких згадувань про роль і місце територіальних громад області в розподілі, отриманні або інших преференціях, інтересах та прав громади, в розподілі видобутої продукції, або інших бюджетних, матеріальних, соціально-економічних компенсаторах зі сторони держава Україна.

Обласна рада вчергове звертається до Кабінету Міністрів України внести зміни до Бюджетного кодексу України та передбачати в усіх наступних Державних бюджетах України, щорічні, гарантовані 50% відщеплення у бюджет Івано-Франківської області рентних платежів від усіх видобутих в області вуглеводнів.

Розробити нову або доповнити існуючу Угоду про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та Івано-Франківською обласною радою від 2010 року, якою передбачити та в повному обсязі профінансувати комплекс першочергових заходів найактуальниших програм соціально-економічного та культурного розвитку громад області, а також Програму капітального ремонту та будівництва нових сучасних автошляхів територією області.

Погодити входження до “Про угоди про розподіл продукції”, однією із сторін, окрім держави України - комунального підприємства обласної ради “ПрикарпатСланцГаз”, замість ТОВ “Надра Олеська”, щодо та в межах відповідної частки видобутої продукції на території області.

Івано-Франківська обласна рада заявляє про запрошення до області компетентних і повноважних представників КМУ та профільного міністерства, для проведення повного комплексу попередніх консультацій, стосовно внесення цілого ряду доповнень та змін до проекту “Про угоди про розподіл продукції”, виключно в частині долі, прав та обов”язків держави України та ТОВ “Надра Олеська” - в інтересах всієї громади Івано-Франківської області.

Івано-Франківська обласна рада та громада області чекає на вибачення і дезавуювання ганебної та провокативної заяви Прем”єр-міністра України Миколи Азарова висловлені ним на адресу Івано-Франківської обласної ради".

Наразі було вислухано різні пропозиції і доповнення: голова ОДА М.Вишиванюк, оправдовуючи Азарова, припустив, що мабуть той був дезінформований і запропонував провести службове розслідування, і попросив «не в такій різкій формі звертатись, бо мені такі звернення боком вилазать», адже губернатору приходиться досить часто особисто бувати в Уряді.

Леся, 25.06.2013 12:30



Вибір редакції

Найпопулярніші новини