В рамках святкування Свята Героїв пластуни провели конкурс з вимаршу, вручили одну з найвищих пластових посмертних нагород та намалювали графіті

В суботу, 25 травня представники Івано-Франківського осередку Пласту – Національної скаутської організації України вже традиційно відсвяткували Свято Героїв.

Відкриття свята відбулось на фортечній площі «Бастіон». Тут пластуни також провели конкурс з маршової ходи серед юнацьких куренів. Після відкриття відбувся урочистий вимарш центральною частиною міста до Меморіального скверу, де пластуни поклали вінки до могил Січових Стрільців.

Особливістю цьогорічного святкування стало вручення однієї з найвищих пластових посмертних нагород «Залізний пластовий хрест».  Ця відзнака вручається виключно родичам тих пластунів, які були учасниками національно-визвольної боротьби та загинули геройською смертю. Перші два таких хрести отримали близькі Теофіля Ганушевського (військовий референт Станиславівського окружного проводу ОУН, закатований у Станіславській в’язниці у 1941 р.) та Михайла Дяченка «Марка Боєслава» (відомий повстанський письменник, загинув у криївці на Богородчанщині).

Вкінці свята пластуни спільними зусиллями намалювали велике тематичне графіті на стіні заводу «Промприлад». Графіті отримало назву «Нескорена боївка». Малюнок, який було відтворено, належить Ігореві Бежуку.

«Вже четвертий рік поспіль пластуни організовують Свято Героїв, - каже комендант заходу Тарас Зень, - окрім традиційних внутрішніх елементів, таких як змагання з маршової ходи, ми намагалися зробити щось цікаве для жителів міста. Цьогоріч такою особливістю стало графіті «Нескорена Боївка», сподіваємось, воно нагадуватиме перехожим про події визвольної боротьби».


Фото: Євген Безусов

Леся, 28.05.2013 09:09



Вибір редакції

Найпопулярніші новини