Ігор Зварич: Для здійснення адміністративно-територіальної реформи потрібна політична воля влади і розуміння громад населених пунктів

Своє бачення адміністративно-територіального реформування висловив журналістам заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич після обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на Президії громадської ради при облдержадміністрації.

 За його словами, є три ключові моменти реформування адміністративно-територіального устрою в Україні. 

Коментар Ігоря Зварича: 
- Перше, це перехід до повновладдя влад на територіях, у зв’язку з тим, що передбачаються виконавчі комітети. Це не означає, що не зберігаються облдержадміністрації та райдержадміністрації. Вони зберігаються, але їх функції діаметрально коректуються. Їхнє завдання - контроль над виконанням чинного законодавства щодо всіх питань життєдіяльності територіальних громад і їх рішень. 
Друге - координація діяльності територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади разом з територіальними громадами. Ця практика не «новоукраїнська», це практика усього світу, і тому це треба зробити, але розпочинати варто з розширення територіальних громад, у зв’язку з тим, що більшість із них є фінансово неспроможними. За останній період їх кількість зросла, в той час, коли багато нечисельних населених пунктів України втратили навіть тих людей, що були. Таким чином, це проблема номер один, і першим етапом її вирішення має бути реформування територіального устрою. 
Ці заходи мають проводитися гласно, відкрито, з відповідними обговореннями. Бо якщо цього не відбудеться, то зробити нічого не вдасться, тим паче, що не йдеться про нівелювання областей. Цей рівень залишається, а також залишається рівень району. Йдеться про наближення всіх фінансових послуг до людей і відповідне фінансування цих послуг. 
Реформа ця не просто на часі - з нею вже кілька разів запізнилися. І коли не буде розуміння в самих громадян, то зрозуміло, що ніякого поступу не відбудеться. Ідея полягає в простому - кожна територіальна громада в області має бути фінансово спроможною. Це означає, що ми повинні об’єднати в громаду населення кількох сіл, але це не означає, що в цих селах не буде нікого, хто б працював з людьми. А як це буде названо - це вже друге питання. Дуже правильно, що залишаються облдержадміністрація і райдержадміністрації, тому що контрольні функції треба посилювати, адже нині ситуація така, що найбільші корупціонери в Україні - голови сільських рад. Наше адміністративно-територіальне реформування нагадує французьку або німецьку модель, мені шкода, що не італійську. В Італії по-нашому голови сільських рад - це представники міністерства внутрішніх справ. Не міліції, як у нас, а міністерства юстиції. Вони по вертикалі підпорядковуються і можуть навіть ветувати рішення сесії сільської ради. Тобто, вони - гаранти дотримання закону і в розподілі бюджету, і в наданні відповідних послуг. На жаль, ми до цього поки що не готові, тому що місцеве самоврядування не пройшло навіть першої стадії свого зміцнення. 
Також треба вносити зміни до формули розрахунків щодо фінансового наповнення бюджетів сільрад. Треба вносити зміни в Податковий кодекс щодо реформування адміністративно-територіального устрою. І ще багато чого треба... Я не думаю, що це все буде настільки швидко, бо в народі кажуть: «Широко ходиш - штани порвеш». Можна припустити, що повною мірою реформа адміністративно-територіального устрою відбудеться не раніше 2017 року.

Леся, 07.05.2013 11:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини