В Івано-Франківську проходить 18-те засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною і ЄС

В Івано-Франківську розпочалася дводенна робота18 засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною і ЄС, за участі делегації представників Європарламенту, посадових осіб з країн Євросоюзу та України, а також, делегації народних депутатів України.

Основна тема дискусії стосувалася місцевої та регіональної реформи, яка вкрай необхідні Україні.

«Хочу вірити, що в цьому році ми станемо асоційованими членами ЄС, а в перспективі, повноправними членами. Ми усвідомлюємо, що наше законодавство ще не відповідає нормам ЄС. Для нас дуже важливо, щоб ми адаптували наше законодавство до законодавства Європейського Союзу, зокрема, в частині внесення змін до закону про місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації та ряду інших нормативно-правових документів. Нам дуже важливо вивчити досвід і практику прийняття законів, які я назвав, у країнах ЄС, а в перше чергу, країн Східної Європи», - заступник голови-керівник апарату Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Струтинський. 

Як пояснив Роман Струтинський, в Україні потрібно чітко розмежувати повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування, укрупнити територіальні громади, щоб вони мали матеріальний та фінансовий ресурс для задоволення місцевих потреб.

Під час засідання, досвідом проведення місцевої та регіональної реформи поділився представник ЄНП, маршал Польщі, головний виступаючий Ян Козловський.

«Муніципальна адміністративна реформа була невід’ємною частиною загального реформування суспільства. Вона охоплювала два етапи: перший – реформування муніципалітету, другий – створення двох нових рівнів місцевого самоврядування, а саме, повіти та воєводства. Сьогодні ми маємо три тисячі незалежних одиниць державних місцевих адміністрації», - розповів Ян Козловський.

Натомість на території України сьогодні функціонує близько 17 тисяч сільських рад.

Леся, 21.02.2012 16:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини