На території Калуської області планують адмінреформу

Разом із виборами до Верховної Ради, 28 жовтня, можуть відбутися вибори голови  і на Калущині.

Роками влада, політики говорять про необхідність проведення адміністративно-територіальної реформи. Однак на практиці далі балачок діло не йшло.

 Та позавчора о 17.00 законопроект про впровадження адміністративної реформи у Калуші був зареєстрований у Верховній Раді. Законопроект під №11771 про експеримент з проведення адміністративно-територіального реформування на території Калуського району та міста Калуша Івано-Франківської області зареєстрував народний депутат України Валерій Келестин.

Про це повідомив міський голова Калуша Ігор Насалик на засіданні виконавчого комітету Калуської міської ради.

Калущина може стати пілотним проектом по впровадженню адміністративно-територіальної реформи.

Згідно із законопроектом «Про експеримент з проведення адміністративно-територіальної реформи на території Калуського району та міста Калуша Івано-Франківської області», має бути створена одиниця, яка включатиме Калуш та район із центром у Калуші. До її складу увійдуть Калуш, Войнилів та усі села району. Усі населені пункти збережуть свій статус і межі. Змінюється лише система управління і створюється орган місцевого самоврядування — рада громади.

Міський голова Калуша Ігор Насалик давно планує запровадження на Калущині адміністративно-територіальної реформи та районні голови  не вбачають в цьому нічого доброго, адже, на їхню думку, на практиці все буде не так чудово, як на словах, а найбільше від цього постраждають невеликі віддалені села.

Голова Калуської Райдержадміністрації Василь Петрів різко розкритикував цей законопроект. За його словами, відповідний документ може потрапити у парламент тільки тоді, коли на це буде згода міської і районної рад, а також відповідне рішення обласної ради.

Нагадаємо, раніше Народний депутат України від фракції «БЮТ–«Батьківщина» Юрій Ганущак, відвідав Калуш із презентацією адмінреформи. Свого часу, працюючи в уряді, саме Юрій Ганущак розробив методологію нового адміністративного поділу.

Юрій Ганущак проінформував, що найменшою одиницею адміністративно-територіального устрою після реформи стане громада. Але в кожному селі, за винятком невеликих хуторів, обиратимуть старосту, який буде посередником між мешканцями й органами влади та самоврядування. А органами самоврядування будуть сільська, селищна та міська громади з однаковими повноваженнями, різниця буде тільки в статусі центру.

Втілення концепції адміністративно-територіальної реформи в життя, якщо до цього дійде, передбачає чотири етапи: підготовчий, формування соціально-політичної бази реформи (початок 2012 р.), утворення громад та упорядкування районного поділу, розширення повноважень органів місцевого самоврядування районів та регіонів (2013-2015 рр.).

Щоб все так і було ініціативу мають підтримати народні депутати.

 

Леся, 07.09.2012 09:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини