Ігор Зварич: Ми розробили комплексний алгоритм скоординованих дій, який дозволяє виявити роботодавців, які виплачують зарплату в «конвертах»

Так заступник голови облдержадміністрації Ігор Зварич прокоментував журналістам діяльність обласної комісії з легалізації заробітної плати, яка діє відповідно до Комплексної програми заходів з легалізації зарплати в області на 2013-2014 роки і затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка 18 березня цього року. 

Ця програма чи не єдина в Україні, що містить не лише заходи, а й алгоритм дій, який має спонукати роботодавців вести «прозору» бухгалтерію та платити найманим працівникам за їхню роботу чесну винагороду. 

Коментар Ігоря Зварича: 
- Сьогодні ми поставили перед собою мету чітко розділити підприємства на ті, хто чинить згідно із законом, і ті, хто його вимог не дотримується. І не лише в тому, що стосується необхідності легально оформляти найманих працівників, офіційно укладати з ними трудові договори, а й у тому, щоб платити людям за їхню працю гідну заробітну плату. І не просто в тому мінімальному розмірі, який визначено законодавчо, а й відповідно до регіональних та галузевих трудових угод та до загальної угоди, що укладена між Кабінетом Міністрів, профспілками і роботодавцями. А в них, зауважу, передбачено значно вищі за мінімальні стандарти оплати праці. 

Виявити такі порушення можна різними засобами. Коли ви навіть заходите до кав’ярні чи ресторану і бачите, що там працює достатньо велика кількість персоналу - бармен, офіціанти, а ще є кухня, і коли зіставляєте ці дані з даними про кількість найманих працівників, які власник цього закладу подав до статуправління, то відразу ж видно різницю. Але лише заради цього приходити контрольним органам на перевірку, очевидно, було б неефективно. Та й неправильно. Тому ми розробили комплексний алгоритм скоординованих дій, який дозволяє при будь-якій перевірці, навіть з митних платежів, з’ясувати кількість працівників на тому чи іншому підприємстві і передати ці відомості до єдиної бази даних. Далі за відповідним алгоритмом через Пенсійний фонд, центр зайнятості, через податкові платежі відразу буде видно різницю між тим, що задекларовано, і тим, що є насправді. 

Очевидно, пояснювати значимість цієї роботи громадам краю нема потреби. Та все ж зауважу, що вона важлива не лише з огляду на бюджетні потреби, які, безумовно, слід забезпечувати. Тут йдеться насамперед про людей. Про те, щоб вони мали офіційно зареєстроване місце праці й належну зарплату. Бо особливо молоді люди на початках своєї кар’єри не зовсім звертають увагу на те, чи буде в них пенсія і яка саме. Але, як свідчить практика, відтак наші краяни гірко страждають від того, що свого часу не були ініціативними. А деколи, відверто скажемо, це і складно зробити. Бо ставити вимоги до роботодавця самому працівникові, який прийшов до нього на роботу, все-таки непросто, погодьтеся. 

Але коли цим займаються державні органи, причому всі без винятку, то тоді, безумовно, й наповнюється конкретним змістом те правове поле в сфері праці та її оплати, яке вже сформоване. Я переконаний, що ми все ж таки прийдемо до того, що ті порушення, про які йшлося на засіданні комісії і називалися їх масштаби - близько 30 відсотків, невдовзі будуть радше винятком, ніж правилом серед суб’єктів підприємницької діяльності Прикарпаття.

Леся, 25.04.2013 09:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини