Більшості нема, а опозиція сьогодні як ніколи монолітна, чого не було в минулому скликанні - Шкварилюк

Минуло 100 днів роботи нового парламенту. Про свої враження та позицію тижневику «Коломийські ВІСТИ» розповів депутат Політичної Партії «Фронт Змін»,  секретар комітету з питань бюджету Володимир Шкварилюк.

 

                                                       100 днів роботи нового парламенту

Звичайно, хотілося б, щоб ми працювали над законопроектами, а не блокували трибуну, відстоюючи права та свободи українців. Дуже прикро, що так звана більшість провокує демократичні сили своїми діями, зокрема розмовляючи у стінах ради російською мовою та висуваючи на розгляд безглузді, недієві, антинародні законопроекти, яких регіонали вже встигли наприймати в минулому скликанні і які нині треба відміняти. Це і медична реформа, пенсійна, податкова… Враховуючи складну політичну ситуацію в стінах Верховної Ради України, тішить той факт, що опозиційним депутатам все ж вдається працювати. Минулого тижня, наприклад, було прийнято вольове рішення щодо оголошення місцевих виборів. Загалом вважаю, що опозиція показала, що готова до рішучих дій і відтепер «фіктивна» більшість змушена з нами рахуватись.

                        Регіонали більшості не мають. Комуністи голосують в унісон з опозицією.

 Більшості у Верховній Раді немає, адже Партія регіонів показала  що в них є серйозні внутрішні протистояння. З іншого боку ми бачимо, що комуністи не підтримують Партію регіонів, а навпаки – голосують в унісон з опозиційними силами і прийняли позицію, щодо відміни антинародних реформ і законів. Тобто компартія не підтримує регіоналів і це факт. Як би не хотіли регіонали, жоден закон без підтримки опозиції та комуністів ухвалити вони не можуть, і зараз їм треба домовлятись  з опозиційними силами, а ми налаштовані голосувати лише за ті закони, які будуть працювати на економіку нашої держави. Більшості нема, а опозиція сьогодні як ніколи монолітна, чого не було в минулому скликанні. «Свобода», «Удар» і «Батьківщина», а так само частина мажоритарників-самовисуванців, які не ввійшли до Партії регіонів, одностайні у більшості питань.

                     Єдиний дієвий метод боротьби з регіоналами – метод блокування трибуни.

Ми переконалися на практиці, що блокування трибуни щодо принципових питань, зокрема української мови, працює. Сьогодні Партія регіонів зрозуміла, що силою, так, як в попередньому скликанні, вони уже воювати не зможуть. Регіоналам, до речі, вигідно, щоб опозиція блокувала трибуну, бо вони повністю провалили економіку і їм потрібно буде на когось потім перевести стрілки. Опозиція не може кардинально вплинути на позитивні зрушення в економіці, адже регіони не дослухаються до нас у плані тих законопроектів, які ми подаємо, ми прекрасно бачимо, що насамперед регіони ставлять на голосування свої законопроекти, а ті закони, які подає опозиція, пізніше реєструються, пізніше проходять експертні оцінки, але разом з тим регіони не мають іншого виходу, як домовлятись з опозицією при розгляді законопроектів, тож сподіваюсь, що поступово ми зможемо виправити ту складну ситуацію, яка створилася в країні за роки правління регіоналів.

                                                             Економіки в Україні немає!

Той стан економіки, який є нині, навіть економікою вважати важко. Те, що сьогодні не виконується навіть на початку року бюджет – це катастрофа. Ми бачимо цей факт, навіть на прикладі нашої Івано-Франківської області. Казначейство працює лише перших пару днів, а потім дає кошти лише на якісь дрібненькі видатки, не пов’язані із захищеними статтями, а починаючи від 10 числа взагалі ніякі видатки вже не проходять, навіть на захищені статті: заробітну плату, медикаменти, енергоносії… Економіки як такої нема, ті гроші, які є в бюджеті, вони апріорі неправильно розподіляються. Регіонали шукають, як заробити на бюджеті і створюють віртуальні статті видатків. Наприклад – придбання на всі швидкі GPS-навігаторів, але ж потреба в оновленні автопарку, а не в навігаторах. Є машини швидких, які вже вичерпали свій експлуатаційний термін і ледве їздять на виклики, то навіщо такій швидкій той навігатор? Тим паче за кермом швидких переважно водії зі стажем, які місцевість знають як свої п’ять пальців, а навігатори необхідні хіба що у великих містах-мільйонниках, таких як Київ, Харків, Дніпропетровськ… Якій швидкій у селі треба навігатора? Їм ліпше запчастини поміняти та машину відремонтувати. Виглядає так, що хтось з владних чиновників хоче поправити ситуацію в своєму бізнесі, адже на GPS-навігатори передбачалося мільйони гривень!

                  Комітет з питань бюджету для мене не новина, але працювати в меншості складно

Мені робота в комітеті з питань бюджету знайома. Я не один рік працював у бюджетній комісії і питання фінансів та бюджетоутворення для мене близькі. Працювати складно, адже Партія регіонів має більшість в бюджетному комітеті, тож і рішення в змозі приймати ті, які вигідні їм, а не державі. Проте, ми хоча й маємо меншу команду, зате вона є дієвою і впливає на певні процеси та відкрито говорить про свою позицію. Звичайно, нам складно впливати на всеукраїнські процеси, проте позицію округу та нашого краю ми консолідовано відстоюємо.

                                 В питаннях розвитку краю партійної символіки немає

Депутати від Прикарпаття у Верховній Раді, окрім того, що кожен у своїй політичній силі відстоює програмні засади партій та загалом демократичні опозиційні принципові питання, разом відстоюємо інтереси Івано-Франківської області. Окрім того, ми неодноразово узгоджували своє бачення розвитку краю з теперішнім головою обласної державної адміністрації Михайлом Вишиванюком, аби спільно з виконавчою гілкою влади ефективніше (вони по лінії Кабінету Міністрів, ми – по лінії Верховної Ради і комітетів) співпрацювати, щоб область від цього лише виграла. І тут у нас немає політичних прапорів – у нас на першому місці добробут прикарпатців.

                                                                   «Вставай, Україно!»

До Івано-Франківська у четвер, 28 березня, приїдуть лідер ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк,  лідер «Свободи» Олег Тягнибок, лідер «Удару» Віталій Кличко, а також ще деякі депутати Верховної Ради України. Далі так жити, як зараз живуть українці, не можна. Ми намагаємось щодня доносити до людей реальний стан справ, який сьогодні є в державі. Ми ж прекрасно бачимо, що економіка не працює, кошти йдуть не по призначеннях і розподіляються не в залежності від потреб людей, а в залежності від апетитів провладних депутатів, оптимізація, яку так хоче зробити влада, – безглузда, поширюється неправдива інформація щодо ремонту доріг і т. п.  Ми сьогодні повинні чітко усвідомити, що влада через підконтрольні їй засоби масової інформації намагається нав’язати відверто брехливу інформацію українцям, ми ж маємо знати правду. Хочу наголосити, що опозиційні лідери завжди були з народом і зустрічаються з людьми не лише у передвиборчий період для того, щоб підкупити виборців краденою гречкою, а працюють щодня у комітетах та кабінетах Верховної Ради над законодавством, аби вдосконалити його таким чином, щоб кожен українець відчував свою значущість та мав гідне життя у власній країні, а не втікав за кордон на заробітки. Настав час змін і нам важливо отримати кворум довіри від населення та підтримку людей, щоб Україна рухалася до Європи, а не котилася у прірву.

 

 

 

 

 

 

 

 

Леся, 27.03.2013 16:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини