Прикарпатські письменники подарували книги міському спецприймальнику

В приміщенні Івано-Франківського осередку Національної спілки письменників України відбулася дуже особлива акція. Для осіб, які відбувають адміністративний арешт у міському спеціальному приймальнику, письменники Івано-Франківська зібрали і подарували невелику бібліотеку.

Акція збору книг розпочалася близько півроку тому як приватна ініціатива письменниці та журналіста Любові Загоровської. За цей час було створено книгозбірню у міському будинку нічного перебування для безпритульних Івано-Франківська. Значною кількістю видань поповнилася і бібліотека військового гарнізону у смт.Делятин.

Проте ідея знайти та подарувати книгу тим, хто на даний час дуже потребує літературних видань, непомітно переросла в акцію, яку під свою опіку прийняв Івано-Франківський осередок Національної спілки письменників України.

„Ми виступаємо, скоріш за все, посередниками. Адже у нашому місті є багато людей, які мають великі книгозбірні, проте в силу тих чи інших життєвих обставин зараз книги потрібні не усім. Але більшість наших громадян виховані так, що не можуть просто викинути книгу чи віддати її на макулатуру. І люди готові подарувати книги із домашніх бібліотек, віддати їх для того, щоб книги мали свого читача, щоб не пропали просто так”, – розповідає ініціатор акції Любов Загоровська.

Суть благодійної акції в тому, щоб віднайти і поєднати в Івано-Франківську дві категорії людей: тих, хто має домашні бібліотеки, проте не може тримати ці книги у себе, і тих, хто хоче читати, любить читати, але в силу тих чи інших життєвих обставин перебуває там, де зараз книг або дуже мало, або немає зовсім.

Голова Івано-Франківського осередку Національної спілки письменників України Євген Баран каже: „З одного боку ця акція для нашого осередку спілки письменників є нова, але з іншого боку дарувати книги – це пряма роль і місія письменника. Те, що нам вдалося знайти людей, які готові поділитися своїми книгами, це значна заслуга. У подарованій сьогодні бібліотеці дуже багато доброї літератури. Тут є класика як українська, так і російська, до того ж є чимало багатотомників творів відомих авторів. Є книги пригодницькі та детективні, чимало поетичних збірок. Окрім того, ми відібрали і книги наших прикарпатських авторів, щоб читачі цієї бібліотеки знали також і творчість івано-франківських письменників”.

Начальник спеціального приймальника, майор міліції Андрій Рокетський запевнив: подаровані книги потрапили у добрі руки. Як виявилося, невеличка бібліотека у спеціальному приймальнику для осіб підданих адміністративному арешту вже була. Працівники цього закладу самостійно зібрали близько 30 книг.

„Нашу бібліотеку ми постійно поповнюємо періодичними виданнями. Однак часто до нас потрапляють люди, які дуже швидко читають і яким такої кількості книг, яка є у нас,  замало. Я дуже дякую письменникам за передані книги. Наш  спеціальний приймальник – це єдина установа в області, де утримуються особи, що згідно рішення суду відбувають адміністративний арешт за правопорушення терміном від 3 до 15 діб. Перебуваючи у нас, вони будуть читати, адже, як виявилося під час спілкування з ними, деякі особи востаннє читали художні книги ще у загальноосвітній школі чи під час служби в армії”, – каже Андрій Рокетський.

Акція триватиме і надалі. Адже у Івано-Франківську є чимало людей, які готові поділитися своїми книгами, віддати їх тим, хто так потребує читати. До акції кожного разу активно долучається дедалі більше людей. А це означає, що книга завжди об’єднує навколо себе небайдужих.

 

Леся, 28.12.2012 09:27



Вибір редакції

Найпопулярніші новини