«Карусель» чи «синій светр»? – ймовірні технології фальсифікації виборів

В умовах фінансового зубожіння населення використання форм матеріального заохочення виборців суттєво підриває легітимність всього виборчого процесу. Ключовим в розумінні негативних наслідків підкупу є той факт, що за ним йдуть фальсифікації. Вже не раз доведено, що порушник, який роздає гроші за правильне голосування потім буде вимагати у виборців віддати свій бюлетень в прямому чи переносному значенні слова. Тому, в день голосування в округах, де фіксувались випадки грошового підкупу виборців, слід очікувати застосування таких технологій фальсифікації як “хусточка” (або “синій светр”), “карусель”, фотографування бюлетеня та інші.

Виборці Івано-Франківської області неодноразово повідомляли ОПОРІ  про факти збору запрошень на вибори громадян, що перебувають за кордоном. Особи, що представлялися членами ДВК ходили по помешканнях виборців від дверей до дверей і просили віддати запрошення за тих членів сім’ї, які перебувають за кордоном. «Враховуючи те, що такі заходи законом не передбачені, можна припускати, що це робилося з подальшою маніпулятивною метою», – наголошує Іван Маруняк.

Цілком ймовірно. Що збір запрошень робився для застосування у день голосування технології «синій светр» або хусточка. Складається список осіб, які 100-відсотоково не будуть брати участь у голосуванні. У день виборів у дільничних комісіях сидять члени ДВК, які мають специфічні візуальні ознаки – хусточку, светр певного кольору, брошку чи щось подібне, за яким їх можна розпізнати. Відповідно до цього створюється група виборців, яких також можна розпізнати за цими ознаками. Таким виборцям на їх паспорт видаються бюлетені тих, хто абсолютно точно не голосуватиме. «Попередити таку технологію дуже важко і майже неможливо її зафіксувати. Це вимагає особливої спостережливості від спостерігачів», – каже Іван Маруняк.

Про підготовку до фальсифікацій свідчить також аудіозапис «лекції», яку днями провели для членів ДВК від Партії регіонів у Івано-Франківську, що потрапив у розпорядження газети «Галицький кореспондент». Лекторка на ім’я Світлана пояснює, як поводитися на дільницях, скільки «регіонали» повинні взяти голосів на окрузі і запевняє, що за членами дільничних комісій будуть пильно стежити.

Леся, 26.10.2012 18:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини