ЄВРО 2012: підсумки

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» українці задоволені тим, що ЄВРО-2012 відбувалось саме в Україні, вони високо оцінили якість організації Чемпіонату і бачать, передусім, іміджеві здобутки для країни. Разом з тим українці визнають, що ЄВРО було Україні «не по кишені», до того ж під час його організації відбувались масові розкрадання бюджетних коштів.

Отже, 21% опитаних вважають, що організація та проведення в Україні Чемпіонату ЄВРО-2012 пройшли на високому рівні, ще 54% - на нормальному рівні, хоча могло бути і краще. Лише 8% опитаних оцінили організацію та проведення ЄВРО в країні на низькому рівні.

77% питаних вважають, що іноземні вболівальники мали бути задоволеними своїм перебуванням в Україні під час ЄВРО-2012. Лише 8% - протилежної думки.

Найбільш позитивно оцінили якість організації та проведення ЄВРО мешканці Сходу країни, більше молодь, частіше чоловіки. Менш позитивно – Заходу і Півдня.

78% опитаних переконані, що ЄВРО дало можливість Україні з кращого боку показати себе Європі, протилежної думки – лише 10%. Тезу однаково підтримали як мешканці Заходу, так і Сходу.

Разом з тим майже стільки ж (75%) згодні з тим, що проведення Чемпіонату було занадто «дорогим задоволенням» для країни. Цікаво, що цю тезу також майже однаково підтримали як мешканці Заходу, так і Сходу, найбільше – прихильники Батьківщини та КПУ.

Майже 60% опитаних вважають, що проведення ЄВРО-2012 в Україні дало поштовх до розвитку держави, не згодні – чверть. Ця думка більш популярна серед прихильників Партії регіонів та «невизначених». Проте, цікаво, що на Заході тезу поділяють більше опитаних, ніж на Сході і тим більше Півдні.

Водночас майже 70% опитаних вважають, що при підготовці Чемпіонату в Україні  було масштабне розкрадання державних коштів, не згодні з цим – лише 7%. Теза найбільш популярна на Заході, Центрі і Півдні країни, найменше – на Сході. Так вважають близько половини прихильників Партії регіонів, близько 70% прихильників КПУ, Свободи та УДАРу і понад 80% – Батьківщини.

Незважаючи на все це, 73% опитаних (і найбільше – на Заході та серед прихильників УДАРу) переконані, що дуже добре, що Чемпіонат пройшов саме в Україні. А тезу про те, що Україна повинна була відмовитись від проведення Чемпіонату розділяють лише 16% і найбільше – в Центрі та серед прихильників Свободи та КПУ.

 

ОЦІНКИ ЄВРО З ТОЧКИ ЗОРУ САМОГО ФУТБОЛУ

Майже 30% опитаних слідкували за більшістю матчів Чемпіонату, починаючи з групових турнірів і до фіналу, ще 20% - слідкували лише за матчами чвертьфіналу, півфіналу та самим фіналом і кожен десятий – лише за фіналом. Таким чином, загалом в тій чи іншій мірі спостерігали за матчами ЄВРО-2012 майже 60% українців.

Варто додати, що згідно з дослідженням Соціологічної групи «Рейтинг», проведеним напередодні ЄВРО (у травні), слідкувати за матчами Чемпіонату мали намір майже половина українців, що вже було більше, ніж Мундіаль-2010, який зацікавив менше 40% українців. Таким чином, під час самого Чемпіонату інтерес до ЄВРО тільки зріс (з 50 до 60%) і відбулося це через збільшення аудиторії саме останніх матчів. Збільшення аудиторії відбулося у всіх вікових групах, також до аудиторії суттєво додались жінки. Виникла певна «мода» на ЄВРО.

Майже половина (48%) задоволені грою української збірної на ЄВРО-2012, хоча однозначно задоволених виявилося лише 12%. Серед активних вболівальників задоволені грою збірної дві третини, однозначно  задоволені – чверть.

Однозначно тут присутні і емоційні оцінки, оскільки понад половина опитаних, які слідкували лише за матчами чвертьфіналу, півфіналу та фіналом (де збірна України вже не грала) також висловили задоволення грою нашої збірної. Можна припустити, що на такі оцінки вплинув загальний позитивний настрій від самого ЄВРО-2012 як явища.

Не задоволених грою збірної виявилося чверть (серед активних вболівальників – майже 30%).

Чемпіонат значно підвищив інтерес в країні до футболу – порівняно з 2009 роком кількість опитаних, які вважають себе футбольними вболівальниками зросла з 33 до 48%. Це явище швидше за все ситуативне, оскільки кількість фанатів не змінилася (6%), дещо зросла кількість опитаних, які вважають себе активними вболівальниками (з 10 до 14%) і значно зросла кількість так званих неактивних вболівальників (з 18 до 29%).

Кожна п’ята жінка віднесла себе до неактивних вболівальників (активних – лише 7%). Третина чоловіків віднесли себе до активних вболівальників, майже 40% – до неактивних.

Найактивнішими вболівальниками залишаються молодь, мешканці міст. На Заході значно більше переймаються футболом, ніж на Півдні. Спостерігаємо пряму залежність: регіон, який не приймав матчі ЄВРО, найменше поповнив лави українських футбольних вболівальників.

Найменше футбольних вболівальників серед прихильників КПУ (переважають старші люди), партії «Україна – Вперед!» (переважають жінки) та серед «невизначених». Більше футболом цікавляться прихильники УДАРу, Партії регіонів та Батьківщини.

 

Леся, 04.10.2012 09:43



Вибір редакції

Найпопулярніші новини