Обласні депутати створили спеціальну контрольну комісію, яка слідкуватиме за дотриманням виборчого законодавства

Ми прекрасно бачимо тотальне порушення виборчого законодавства на території Прикарпаття. Саме тому є потреба в тому, щоби створити контрольну комісію, яка би фіксувала всі факти порушення і доносила їх до відповідних органів, оскільки сьогодні представники правоохоронних органів просто закривають очі на тотальне порушення виборчого законодавства.

Про це сьогодні на сесії обласної ради сказав голова облради Олександр Сич.

За його словами, найбільш брутальні і тотальні порушення сьогодні здійснюють члени ОВК, які незаконним способом із грубим порушенням виборчого законодавства намагаються сформувати дільничні виборчі комісії.

Справа у тому, каже Олександр Сич, що більшість в ОВК складають представники партій, яких на Прикарпатті навіть не знають «Русский блок», «Русское единство», «Партія анархістів України». Вони, очевидно, отримали вказівку так само взяти під контроль і ДВК, але зіткнулися із проблемою, не змогли знайти людей, які би увійшли до партії і стали їх представниками у ДВК. Як наслідок, прізвища тих поодиноких людей, які виступили представниками цих партій, почали «клонувати», змінюючи в прізвищах одну букву. Таким чином на папері вийшло, що ці маловідомі партії подали у ДВК кандидатури багатьох людей, а насправді це все одна людина, немає з кого реально формувати ДВК.

«І такі тотальні махінації виявлено практично у всіх округах, уже є справи в судах», — відзначив Олександр Сич. Більше того, уже навіть є одне позитивне рушення суду. Так представники «Батьківщини» звернулися до суду з приводу незаконного формування ДВК у 89 виборчому окрузі. Жеребкування проводилися із грубими порушеннями законодавства. Суд постановив задовольнити позов «Батьківщини» повністю і скасувати постанови ОВК від 20 вересня.

Про «двійників» і незаконне формування ДВК на сесії говорив і заступник голови облради, кандидат в народні депутати від Об’єднаної опозиції Василь Гладій. Також він обурився з того приводу, що на окрузі із центром в Снятині постійно проводиться підкуп виборців, та розповсюджується агітаційна продукція без вихідних даних, а правоохоронні органи просто на все це закривають очі.

Окрім того, кажуть депутати обласної ради, що правоохоронні органи вчиняють тиск і на кандидатів в народні депутати і до сторонніх осіб, які не приймають участі у виборчій кампанії. Наприклад, проти кандидата від Об’єднаної опозиції Анатолія Диріва кожен день подають по два-три позови до суду. Уже є таких 24 позови. Все це робиться для того, аби вибити його із передвиборчої гонки.

За словами кандидата в народні депутати від Об’єднаної опозиції Олександра Левицького, вчиняється тиск і на підприємця, директора «Надії» Мирослава Бойка, його цькують і переслідують, говорить Левицький.

Саме для того, щоб фіксувати такі факти порушення виборчого законодавства та змушувати представників правоохоронних органів реагувати на них і була створена контрольна комісія. Таке рішення підтримало 75 депутатів. Комісію очолив депутат обласної ради (фракція «Батьківщина»), юрист Анатолій Дронь. До комісії ввійшли представники від кожної фракції в обласній раді.

Окрім того, на сесії були присутні спостерігачі за виборами із Канади. Олександр Сич звернувся до них, і попросив взяти до уваги ті факти порушення виборчого законодавства, які були озвучені депутатами облради.

Леся, 28.09.2012 12:53



Вибір редакції

Найпопулярніші новини