Поки Богатирьова говорила про рак, депутати обласної ради обговорювали проблему вакцин

Сьогодні в Івано-Франківську проходить конференція «Рак шийки матки: актуальні питання діагностики та лікування». Конференція не привернула би такої уваги, якби не одне «але». Конференцію відвідала міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

За її словами, рак сьогодні оголосив Україні війну. «Якщо використовувати військову термінологію, то нам сьогодні потрібно піднятися в повний зріст, вийти з окопів на боротьбу з цією хворобою», - сказала міністр охорони здоров'я.

Сьогодні 20% всіх смертей припадає на онкохвороби. У світі щороку від раку шийки матки помирає 30 тис. жінок, і є тенденція до зростання кількості хворих. За словами Богатирьової, головним інструментом у боротьбі з цією недугою є профілактика. Більш того, вона зазначила, що на базі Національного інституту раку потрібно створити спеціалізовану структуру - Центр профілактики раку репродуктивної системи жінок. Міністр висловила надію, що можливо такий Центр запрацює до кінця вже цього року.

Поки Богатирьова на першому поверсі адмінбудинку розповідала про онкохвороби, на четвертому поверсі депутати Івано-Франківської облради прийняли звернення до парламенту, Кабміну і до неї самої з приводу щеплень. За словами депутата облради, лікаря Манолій Піцуряк, сьогодні на Прикарпатті зірвані всі графіки календарних щеплень. Вакцин, які купують за рахунок бюджету, немає або їх не вистачає. Як результат, каже лікар, це загрожує Україні величезними проблемами в майбутньому.

«У нас можуть виникнути епідемії дифтерії, краснухи та правця», - сказав Манолій Піцуряк.

За його даними вже порушений календар щеплень для дітей 2012 народження. Також, зазначає він, є проблеми навіть у дітей, які народилися в 2003 році. Адже проблеми із закупівлею вакцин для України не нова. Вже кілька років поспіль держава не купує вакцини або купує їх із запізненням, таким чином все одно порушуючи календар щеплень.

Депутати підтримали звернення з вимогою виділити гроші на закупівлю державою потрібних вакцин. Це звернення відразу ж повинні були передати Раїсі Богатирьовій. 

Леся, 28.09.2012 15:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини