В обласному онкодиспансері відкрито новий гамотерапевтичний комплекс

Вчора в Івано-Франківському обласному клінічному онкологічному диспансері урочисто відкрили сучасний гамотерапевтичний комплекс з проведення променевої терапії для онкохворих.

Гамотерапевтичний комплекс – це спеціально обладнане приміщення, яке збудували минулого року та власне медичний апарат Кобельт 60 Ф. Це медичне обладнання сучасного покоління, 2007 року випуску. На сьогодні по всій Україні є 15 апаратів такого класу. Номільна вартість апарату становить близько 4 млн. грн.

Медичне обладнання було придбано за кошти Міністерства охорони здоров’я України, а фінансування будівництва необхідного приміщення здійснювалось уже з обласного бюджету. На ці потреби область виділила 1,2 млн. грн. До речі, це перше в Україні спеціально пристосоване приміщення для апарату такого типу.

За словами завідувача радіологічним відділенням Юрія Вівчаренка Кобельт 60 Ф має унікальні можливості.

«Ті його попередники, які ми експлуатували до цього часу, вони всі були морально та матеріально застарілими. Попередній прилад був випущений ще у 1969 році. Тож доводилось виходити із ситуації своїми силами. Дещо вдавалось модернізовувати, дещо реконструйовувати, але про ту якість медичної допомоги, яку можна досягти за допомогою Кобельта 60 Ф могли лише мріяти. Особливістю апарату є те, що за допомогою гама випромінювання і з допомогою певних пристосувань лікуються пухлини котрі знаходяться як зовні, так і в середині людського організму. Причому лікування здійснюється з високою точністю», — зазначив Юрій Вівчаренко.

В обласному онкологічному диспансері наразі очікують на приїзд фахівців ДП «Ізотоп», котрі поставлять плануючу систему до апарату Кобельт 60 Ф. Дана система допоможе прикарпатським медикам здійснювати всі сучасні методики променевого лікування онкохворих з різною патологією.

old_editor, 12.01.2010 15:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини