Медики дають рецепт продовження життя. Світова практика доводить, що профілактика збереже молодість – головний терапевт області

Лікарі-геронтологи виділили три головні чинники, що визначають тривалість життя — спадковість (50 %), екологія (20 %) і умови життя (30 %). Проте, українські лікарі переконані, що навіть спадкові й екологічні хвороби можливо подолати, дотримуючись дуже простих правил профілактики здоров`я.

«Світовий досвід доводить, – стверджує головний терапевт області Лариса Боришкевич, – щоб зберегти й покращити рівень здоров`я, потрібно щодня дотримуватися елементарних профілактичних заходів. Проте, тут потрібна робота не лише лікаря, який би спонукав та допомагав пацієнту, а й розуміння пацієнта й бажання бути здоровим».

Так, українські вчені-медики розробили низку кроків, які дозволять людині зберегти здоров`я та молодість:

1. Уникнення тютюнопаління. За даними світової статистики, Україна займає перше місце в світі за кількістю курців. Куріння може викликати рак легенів.

2. Ходити не менше 3 кілометрів щодня.

3. Підтримувати нормальний артеріальний тиск.

«Верхня межа артеріального тиску в людини не повинна перевищувати 140 на 90. Не залежно від віку, нормальний тиск людини залишається 120 на 80. Абсолютною фантазією є те, що нормальним є підвищення артеріального тиску з віком», – переконаний доктор медичних наук Андрій Ягенський.

4. Вживання не менше п`яти овочів чи фруктів на день. Вживання цих продуктів значно зменшить ризик виникнення онкозахворювань.

5. Не повинен падати й рівень холестерину в організмі. Тобто, необхідно у їжу вживати як білки, вуглеводи, так і жири, але розміреними дозами, не переїдаючи.

6. Підтримувати середню масу тіла, при цьому уникаючи нав`язливих журнальних дієт.

7. Уникати цукрового діабету – не перебільшувати з солодощам.

old_editor, 30.04.2010 17:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини