Профспілка занепокоєна перспективою прийняття нового Трудового Кодексу. Він не розрахований на захист працівників — Кірілов

Проблемами трудящих та шляхами вирішення цих проблем у терміни прийняття нового Трудового Кодексу занепокоїлися й представники обласної профспілки.

Нагадаємо, що новий Трудовий Кодекс України уже пройшов перше читання та очікує свого другого читання. За прогнозами політиків, воно буде схвальне.

Проте, лише сьогодні профспілка вирішила активізуватися та підняти питання нововведень на всенародне обговорення, вже втретє скликавши прес-конференцію, яка, врешті, відбулася, хоча й не в повному складі з боку профспілок.



«Профспілка занепокоєна сьогоднішнім станом речей щодо введення нового Трудового Кодексу. Потрібно усвідомити, що він не розрахований на захист простого працюючого населення. Також, він забирає у профспілок повноваження, згідно яких вони можуть захищати громадян, звільнених з роботи»
, — пояснив голова профспілки трудящих у Івано-Франківській області Олександр Кірілов.

Він зауважив, що новий кодекс передбачає збільшення робочого часу, отже знижує соціальні гарантії трудящих. Свої подальші дії стосовно цього питання голова облпрофспілки не зміг конкретизувати та узагальнити.

Основні зміни, передбачені новим Трудовим Кодексом України:

1. Узаконення запровадження замість восьмигодинного - дванадцятигодинний робочий день. При цьому додані години не вважатимуться понадурочними.

2. Виключення нормативних актів, що регулюють трудові відносини на підприємстві, шляхом погодження з трудовим колективом і профспілкою. Роботодавцеві надається право приймати такі акти на свій розсуд одноосібно і не нести будь-якої відповідальності за результати їх реалізації.

3. Позбавлення профспілок можливості захисту прав найманих працівників у випадку звільнення.

4. Узаконення прав роботодавця на його розсуд з будь-яких підстав відправляти працівників у відпустку без збереження заробітної плати на нічим необмежений термін та невиплату зарплати у разі простою.



old_editor, 29.04.2010 19:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини