Проти керівника військового підприємства відкривали відразу дві кримінальних справи

Такого не траплялось вже давно, щоб проти керівника військового підприємства відкривали відразу дві кримінальних справи.

А починалось все, як у пригодницькому фільмі. До т.в.о. начальника Сколівського військового лісгоспу пана К. звернувся  приватний підприємець В. з цікавою пропозицією щодо  укладення договору між ним та Сколівським військовим лісгоспом на розробку лісосіки та реалізації лісопродукції. Під час розмови керуючий лісгоспом погодився укласти угоду, але з умовою, що підприємець передасть йому за це небагато-немало – 18000 гривень готівкою. Після такої розмови обурений приватник пішов до Івано-Франківської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері. Там дали «добро» на укладення цієї «джентльменської» угоди. А 22  серпня 2012 року у селі Коростів Сколівського району Львівської області на майданчику поблизу відпочинкового комплексу, перебуваючи в автомобілі марки «Фольцваген транспортер», що належить громадянину В.,  керівник військового лісгоспу отримав від приватного підприємця частину обумовленої суми хабара у розмірі 10 тисяч гривень за сприяння йому на розробку лісосіки та відправлення лісопродукції по занижених цінах. Як тільки посадовець вийшов з автомобіля, його зупинили правоохоронці… Отямився він лише тоді, коли на зап’ястках клацнули металеві кайданки.

Підставами для порушення кримінальної справи є достатні дані, – наголосив заступник прокурора Івано-Франківської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері Андрій Величко. – Це одержання хабара у великому розмірі. Відповідно до Кримінального кодексу це карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Однак проводячи розслідування, працівники правоохоронних органів наштовхнулись ще на один факт. Маючи заборгованості з невиплаченої заробітної плати перед працівниками лісгоспу за червень-липень 2012 року на суму 219 015 грн., керівник скеровував отримані лісгоспом кошти на оплату комунальних послуг, телефонних розмов тощо.

Нами було встановлено, що на розрахунковий рахунок та в касу Сколівського військового лісгоспу надійшло коштів на загальну суму 756 тисяч 768 гривень, – продовжив Андрій Величко. - Незважаючи на це, т.в.о. начальника Сколівського військового лісгоспу, якому достовірно були відомі відомості про суму та строки заборгованості із заробітної плати, цю заборгованість не виплатив, а кошти, що надходили на розрахунковий рахунок та в касу, скерував на інші цілі, чим порушив вищезазначені нормативні акти та законні права й інтереси працюючих, гарантовані Конституцією України.

Станом на 22 серпня 2012 року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам Сколівського військового лісгоспу становить 219 015 грн. 10 коп. (повністю і частково не виплачена заробітна плата 31 працівнику за червень 2012 року в сумі 43 777 грн. 68 коп. та повністю не виплачена заробітна плата 100 працівникам і частково шести працівникам – за липень 2012 року в сумі 175 237 грн. 42 коп.).

 Тепер долю пана К. вирішить суд. А працівники Івано-Франківської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері радять тричі подумати всім посадовим особам перед тим, як ставати на злочинний шлях: чи вартує того хабар?

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Леся, 27.08.2012 09:54



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини