У Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області процвітає корупція

У Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області процвітає корупція, а людей, які не хочуть і не можуть змиритися із таким станом речей просто звільняють.

Принаймні такі висновки можна зробити із розповіді головного бухгалтера установи Людмили Єрмакова, яка в інтерв’ю «Малакаві» розповіла про деякі корупційні дії свого керівника.

Про те, що керівник Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області Р.З Борисюк використовував своє службове становище для забезпечення власних потреб, знали практично всі працівники, проте одні – мовчали, інші – намагалися боротися, правда, безуспішно. Потім всі вони опинялися на лаві безробітних.

Дійшла черга і до головного бухгалтера установи, яка, як вона зізнається, не давала своєму керівникові красти. Борисюк надумав звільнити її за надуманим приводом і вже навіть виголосив першу догану. Але все по черзі.

«Суть проблеми полягає  в тому, що бухгалтера мають робити звітність. Тут за дорученням з’явилася нова форма, по якій ми до цього не надавали звіт, форма стосується матеріально-технічного забезпечення установи. Оскільки таке доручення прийшло в період відпусток, звіт звичайно, доручили бухгалтеру, тобто мені. За 9 місяців я форму надіслала, вона з прочерками. Тому що в нас тендерів немає. За рік і за І квартал, квартальної форми, я не надсилала. Справа в тому, що в листопаді, цю форму відмінили взагалі і ввели нову. Хто про це знав? В міністерство прийшов новий чиновник, став наводити порядок і розіслав циркуляр по всіх центрах, що не надали звіти по новій формі. Як виявилося таких було більше 10 областей, тобто пів України. В травні прийшло доручення №104, в якому говорилося, що такі і такі області не пред’явили документи, слідом прийшло доручення ,що попередня форма відміняється і вводиться нова», — розповідає Людмила Єрмакова.

Далі  10 травня в Києві зібрали начальників центрів. Одним із питань було: чому не надали звітність. В центрах, звісно, запитали  з начальників. Ця зустріч і стала тією нагодою, якою вирішив скористатися Борисюк, аби звільнити головного бухгалтера, який не хоче закривати очі на порушення свого керівника.

 «Борисюк приїхав з Києва і вирішив мене наказати. Давно зуб точив. Було дуже багато спроб порушень, які я присікала. Виголосив мені догану, наказ, комісію зі службового розслідування і в результаті з’явився на світ 1 червня наказ про моє дисциплінарне стягнення. Пунктом 2, припинити всі види матеріального заохочення, а догана передбачає тільки один пункт. Це уже грубе порушення закону», — розповідає Людмила Єрмакова.

Після оголошення догани, Борисюк потрапив у лікарню, Людмила Миколаївна возила туди йому документи на підпис.  

«Тоді він мені дав слово офіцера, що наказ відмінить. Тому, що наказ виявився найбільш жорстким по всій Україні. Я ж спілкуюся з іншими бухгалтерами по областях. Нікому догану, тим  більше з матеріальною втратою, а це третина зарплати, нікому не було оголошено», — говорить Людмила Єрмакова.

Проте її керівник не дотримав слова офіцера і догану не скасував, Людмила Єрмакова говорить, що готує документи, аби подати до суду, з вимогою скасувати догану, так як винною себе не вважає.

Насправді, каже Людмила Миколаївна Борисюк просто задався ціллю її звільнити, адже вона не давала йому вчиняти корупційні дії.

«Борисюк неодноразово  збирав гроші з працівників центру на, як він казав,  вирішення проблем Центру. А це категорично законом заборонено. І такі дії з боку Борисюка – неодноразові. В минулому році, коли він їхав у відрядження в Рівне, він збирав по 40 гривень, сказав що для вирішення фінансових проблем. По 40 грн. з кожного, а це 33 працівника. Я, звісно, не знаю куди пішли ці гроші.

11 липня повинен був приїхати до нас начальник інституту державного управління в сфері цивільного захисту, для вивчення навчального процесу, як написано в листі відрядження, хоча це в період відпусток. Борисюк зібрав начальників структурних підрозділів і дав вказівку, йому забезпечити таку і таку суму, вийшло по 200 грн. на людину. Уже апетити виросли. Мене вони обійшли, бо він сказав, що вона, тобто я не здасть. Потім начальник інституту приїхав, вони йому тут забезпечили хороше перебування, загрузили «дари Карпат»( за кошти працівників), купили квиток на літак, тому що він приїхав на машині, а повернувся на літаку. А машина завантажена подарунками поїхала. Можливо, там не одна область його так зустрічала, я не знаю. Але не це важливо, не відомо на які кошти, може на свої він купив квиток на літак. Саме головне, що з нас, працівників, зібрали гроші», — розповідає Людмила Єрмакова.

Головний бухгалтер підкреслює, що за час роботи Борисюка (з 2005 року) такі факти були не одноразові.

«Я не думала, що дійде до такого фінішу, і не фіксувала кожен випадок. Комісія приїжджала – збирали. Перебували вони в Яремче, коли начальники центрів тут збиралися два роки тому,теж забезпечували перебування їх в Яремче. То збирали на подарунок начальнику територіального управління, заступниця його ходила, збирала по 30 грн., але практично всі проігнорували. Ось в нас навчання пожежників, з курсантів вони в кінці кожного періоду навчання збирають гроші і влаштовують, як говориться, застілля. На жаль, минулого разу в мене не було фотоапарата, а то вони навіть запросили офіціантку зі сторони, яка їх обслуговувала. Влаштовують за рахунок курсантів собі такі розваги», — каже Людмила Єрмакова.

За її словами, Борисюк також використовує своє службове становище, аби влаштовувати на роботу своїх родичів.

«Користуючись своїм службовим становищем влаштував на роботу своїх пожежників. Також влаштував  свого брата на педагогічну посаду, який не має педагогічної освіти, але має фізичний недолік – заїкання. Він жодного заняття не проводив, а зарплату отримував. Це теж корупція», — відзначила Людмила Єрмакова.

 

 

 

 

Леся, 23.08.2012 11:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини