Позиція світу щодо неучасті у парламентських виборах Юлії Тимошенко та інших політичних в’язнів

У зв’язку із рішенням ЦВК про нереєстрацію Юлії Тимошенко та Юрія Луценка нагадуємо позицію закордонних політиків, міжнародних і європейських інституцій щодо неучасті у парламентських виборах Юлії Тимошенко та інших політичних в’язнів, висловлену упродовж останнього часу.

1. Парламентська Ассамблея ОБСЄ висловлює сподівання на виконання Україною узятих нею в рамках ОБСЄ зобов'язань щодо проведення демократичних виборів шляхом створення всім політичним силам і лідерам, включаючи ув’язнених, можливостей для участі в майбутніх парламентських виборах, призначених на 28 жовтня 2012 року, в обстановці свободи і справедливості.

Резолюція ПА ОБСЄ

2. Асамблея хоче наголосити на тому, що оцінка політичних рішень та їхніх наслідків є прерогативою парламентів та, зрештою, виборців, а не судів. У цьому зв’язку, Асамблея просить Президента України розглянути усі наявні в нього правові засоби, щоб звільнити цих колишніх членів уряду та дозволити їм брати участь в наступних парламентських виборах.

Резолюція ПАРЄ «Функціонування демократичних інституцій в Україні»

3. Оскільки рішення Печерського районного суду в Україні від 11 жовтня 2011, яким колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко було засуджено до семи років ув’язнення, було заборонено їй ще протягом трьох років займатись політичною діяльністю, стягнуто штраф у розмірі 200 мільйонів доларів та конфісковано все її майно, широко вважається актом помсти, або спробою за допомогою кримінальної судимості та ув’язнення членів опозиції завадити їхній участі у парламентських виборах наступного року та президентських виборах 2015 року; Юлії Тимошенко необхідно дати змогу скористатись своїм правом на повноцінну участь у політичних процесах вже зараз та на майбутніх виборах в Україні.

Резолюція Європарламенту

 4. Необхідно знайти рішення, які дозволили б пані Тимошенко, панові Луценку та іншим вийти на свободу і брати повноцінну участь у політичному житті

Спільна заява голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу та Високого представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки  Кетрін Ештон

5. США та ЄС закликають владу України та Білорусі дотримуватися демократичних принципів, верховенства права та прав людини та наголошують, що "право на апеляцію не можна порушувати, нав’язуючи обмеження щодо можливості обвинувачуваних брати участь у майбутніх виборах в Україні, включаючи парламентські вибори, заплановані на наступний рік.

Спільна заява США та ЄС за результатами самміту США -Євросоюз

6. Євросоюз виступає за забезпечення максимально швидкого процесу оскарження вироку колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, щоб вона могла брати участь у парламентських виборах у 2012 році. Держави-члени ЄС абсолютно одностайні в думці, що українська влада повинна зробити можливим швидкий і всебічний процес оскарження вироку, який би не накладав обмеження на право брати участь у парламентських виборах наступного року.

Високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон 

7. Переслідування колишніх членів уряду, які є видатними лідерами опозиції, впливає на передвиборчий клімат, а їхня неучасть у перегонах заплямує вибори.

Співдоповідачі ПАРЄ Майліс Репс та Марієтта Пурбе-Лінден 

8. У випадку, якщо лідери опозиції не зможуть взяти повноцінної участі у парламентських виборах восени 2012 року, підписання та ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде поставлено під загрозу. Будь-які дії, спрямовані на відсторонення політичних опонентів шляхом їх ув’язнення, є неприйнятним для будь-якої європейської країни, яка заявляє про свою відданість основоположним принципам демократії.

Заключна заява Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС. Співголови: Павел Коваль, Група європейських консерваторів та реформаторів (Польща) та Борис Тарасюк

9. Парламентські вибори без участі колишнього прем'єр-міністра не будуть чесними. У нас є величезні сумніви з приводу того, чи можуть вибори бути визнані чесними і вільними, якщо Юлія Тимошенко та інші лідери опозиції не зможуть взяти в них участі. У цьому випадку буде дуже складно визнати їх такими, що відповідають європейським стандартам

Майя Кочьянчіч – офіційний представник глави Європейської служби зовнішніх дій Кетрін Ештон

10. Неприпустимим є проведення демократичних виборів без участі лідера найбільшої опозиційної партії України Юлії ТИМОШЕНКО та інших опозиціонерів.

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг

11. Євросоюз не визнає підсумки парламентських виборів в Україні, якщо в них не будуть брати участь Юлія Тимошенко та Юрій Луценко. Виходи два. Або влада в ході чесного неупередженого судового процесу підтвердить, що Тимошенко дійсно скоїла злочин, або вона виходить на свободу і бере участь у виборах

Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг

12. Якщо вони Тимошенко і Луценко та інші високопоставлені чиновники колишнього уряду не будуть звільнені з в'язниці і повністю відновлені в політичних і громадянських правах, вибори в жовтні самим фактом їх тюремного ув'язнення будуть зіпсовані. Тюремне ув'язнення Тимошенко і Луценко комісія вважає несправедливим і кидає тінь на весь виборчий процес.

Глава Комісії Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) Крістофер Сміт

13. Вибори в парламент в Україну повинні проходити згідно з демократичними стандартами та за участю всіх лідерів опозиції. Якщо ж всі опозиційні лідери не візьмуть у виборах участі, то Україна навряд чи стане частиною Європи

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський

14. Я наполегливо закликаю представників влади вашої країни негайно звільнити пані Тимошенко. Рішення має бути таким, щоб воно давало можливість пані Тимошенко і її колегам брати участь у парламентських виборах 2012 року

Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс

15. Як у будь-якій демократичній країні, опозиція повинна брати участь у виборах. Для вашої країни це означає, що Тимошенко як основний лідер опозиції має брати участь у виборах 2012 року як кандидат.

Президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс

16. Коли ми говоримо про вибіркове політичне переслідування, то ми маємо на увазі те, що це переслідування відбувається не через ті нібито злочини, про які йдеться, а через те, що цих людей усунуто з політичної сцени. Отже, для того, щоб виправити ситуацію, ці люди мають не лише бути звільнені, а й мати можливість брати участь у політичному житті країни

Заступник державного секретаря США Томас Мелія

17. Ми настійно закликаємо уряд України виконати свої зобов'язання перед ОБСЄ і звільнити Луценка, Тимошенко та інших колишніх урядовців, які зараз знаходяться в місцях позбавлення волі за сумнівними підставами. Їх можливість брати участь у веденні державних справ не має бути обмежена. Це особливо важливо напередодні парламентських виборів в Україні та її головування в ОБСЄ в 2013 році.

Представник США у Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) Ієн Келлі

18. Якщо найпопулярніший опозиційний політик, який програв президентську кампанію з невеликим розривом, або інші опоненти влади не зможуть брати участь у майбутніх виборах до Верховної Ради, то це поставить під сумнів їх результати

Голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Тейшейра

19. Для визнання українських виборів демократичними важливо не тільки те, як вони будуть проведені, а й звільнення ув'язнених зараз представників опозиції.

Віце-президент ЄНП Яцек Сарюш-Вольські 

20. Влада має припинити виборчі переслідування, здійснити безумовне помилування ув'язнених політичних лідерів і дозволити всім лідерам опозиції, зокрема тим, хто наразі перебуває під арештом, узяти участь у парламентських виборах

Freedom House, звіт щодо ситуації в Україні

21. Неможливість для лідерів опозиції брати участь у виборах зробить ці вибори нечесними та недемократичними.

Німецький депутат з групи народних партій Міхаель Галер

22. Вибори не будуть справедливими, якщо певні люди не будуть брати участь у цих виборах. Можливо, будуть і санкції. Ми можемо розглянути, наприклад, бізнес-зв'язки пана Януковича, або ми можемо подивитися на махінації, які були пов'язані з корупцією при будівництві стадіону НСК "Олімпійський".

Депутат Європарламенту Вернер Шульц

23. Справедливу оцінку виборам в Україні можна буде дати тільки за умови участі в них лідерів опозиції. Якщо найважливіші керівні особи опозиційних партій не будуть брати участь у цих виборах, це буде недоліком.

Євродепутат Ребекка Хармс

Леся, 10.08.2012 09:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини