У Харкові знесли пам’ятник незалежності України

У Харкові демонтували монумент Незалежності. На зміну україночці з соколом встановлять крилату богиню Ніку.

Донедавна незалежність у Харкові уособлювала скульптурна композиція з 16-метрової колони, на вершині якої сидів сокіл, а біля підніжжя стояла дівчинка, пише Радіо Свобода.

Головний архітектор міста Сергій Чечельницький вважає цей монумент найневдалішим скульптурним витвором у Харкові за всі роки незалежності.

"Є, знаєте, слово "красиво" чи "не красиво", а є слово "безграмотно"", – каже він. Серед аргументів архітектора – порушення диспропорції скульптурної композиції: стовбур, за словами Чечельницького, затонкий, дівчинка замала, а сокіл – агресивний.

Та й взагалі цей монумент, за словами архітектора, не вписувався в масштаби площі Рози Люксембург. Хоча 10 років тому скульптор Олександр Рідний запевняв, що його витвір символізує непокірну Україну, яка прагне у небесну блакить. Тепер він теж бачить недоліки у композиції.

Нині і гранітний сокіл, і дівчинка повалені: їх відправлять на утилізацію. Незалежність у Харкові вже незабаром уособить образ давньогрецької богині Ніки – саме цей проект виграв конкурс, який проводила міська влада. Втілюватиме його скульптор Олександр Рідний – той самий, який 10 років тому створив україночку з соколом.

До нового проекту він поставився з не меншим ентузіазмом.

"Це буде алегорична скульптура. От нам пощастило: Крилата Ніка – богиня перемоги – до нас прилетіла без війни. Але ж вона будь-якої миті може пурхнути і злетіти! Тому її потрібно тримати міцно", – каже він.

Натомість художник і скульптор Роман Мінін вважає, що автори й ініціатори проекту нового монумента мають дещо хибне уявлення про образ незалежної України. Він також переповідає розповідь колег: за їхніми словами, богиня Ніка, яка незабаром з’явиться у центрі Харкова, – не що інше, як відтворення у масштабі аналогічної статуетки, яка нібито стоїть у кабінеті харківського мера Геннадія Кернеса – її міському голові подарували незабаром після перемоги на виборах.

Те, що така скульптура малої форми стоїть у кабінеті Геннадія Кернеса, підтвердили і джерела Радіо Свобода.

Сам Роман Мінін зізнається, що хотів би, щоб незалежність України у Харкові уособлював у граніті козак Мамай.

"В руках у нього – музичний інструмент, поруч – сучасні аксесуари, наприклад, футбольний м’яч. І все це назвати "Харківський Менталіст". Тобто харківський мислитель. Все-таки, більш за все свободи саме у картинах про козака Мамая", – додає Мінін.

З огляду на те, що новий монумент зводитимуть на площі Конституції, а не на площі Рози Люксембург, його встановлять наступного року – коли на новому майдані завершиться реконструкція.

Леся, 05.07.2012 18:10



Вибір редакції

Найпопулярніші новини