У центрі Івано-Франківська відкрили перший у світі пам’ятник «Пластунам, що не зламали своїх присяг»

У чистий четвер, 12 квітня з нагоди 100-річчя Пласту – Національної скаутської організації України в Івано-Франківську відкрили перший у світі пам’ятник «Пластунам, що не зламали своїх присяг».

В урочистому відкритті скульптури взяло участь близько 300 пластунів з Івано-Франківська, Коломиї, Львова, Тернополя, Києва, Луцька та Чернівців. Спершу учасники дійства вимаршем пройшли центральними вулицями міста, після чого вишукувались на площі поблизу скверу А. Міцкевича де і відбулись основні урочистості.

Після вітальної промови одного з ініціаторів заходу Тараса Зеня символічну тканину з пам’ятника під барабанний дріб, гул гуцульських рогів та карпатських трембіт зняло четверо пластунів – кожен з яких представляв інше вікове покоління. Після чого скульптуру було освячено Владикою Володимиром Війтишином.

Згодом під живу музику гуцульської кози (волинки) організатори урочисто нагородили спеціальними статуетками 15 благодійників, що найбільше доклались збором коштів для виготовлення та встановлення пам’ятника.

Гроші на скульптуру скаути збирали впродовж 6 місяців. Пластуни щодня протягом місяця продавали листівки за на головній вулиці міста, організовували культурні заходи (концерти, перегляди фільмів), аукціони для батьків з виробами найменших пластунів. Також у найпопулярніших соціальних мережах закликали всіх охочих підтримати дану ініціативу.

Особливістю є те, що кошти на пам’ятник збирали не тільки франківці, а й навіть пластуни з Донеччини та Дніпропетровщини. Також до збору коштів долучились українські студенти Оксфорду та пластуни з Лондона. Власними силами українським скаутам вдалось зібрати понад 50 тис. грн., в той час, як кошторис виготовлення та встановлення скульптури  становив 120 тис. грн. Іншу частину фінансів виділила з бюджету місцева влада.

У майже чотирьох метровій скульптурній композиції пам’ятника, яку виготовив прикарпатський скульптор – Володимир Довбенюк, використана бронзова фігура юнака у пластовому однострої зразка 1925 року з мандрівним наплічником та орлом в руках. Саме це покоління пластунів найактивніше брало участь у національно-визвольній боротьбі за Українську Державність. Такий самий юнак сьогодення з прирученим соколом на руці відтворював образ пам’ятника впродовж цілого дійства.

Завершились урочистості складанням трьома пластунами присяги на вірність Богові та Україні. Саме так як і рівно 100 років тому вони успішно виконали покладені завдання та пройшли всі потрібні випробовування.

 

 

 

Леся, 13.04.2012 12:19



Вибір редакції

Найпопулярніші новини