Вперше у Франківську з`явився Шевченко в повний ріст

22 травня в Івано-Франківську був відкритий пам`ятник Тарасові Шевченку. Постамент розмістили в центрі парку культури ім. Т. Шевченка.

Відкриття пройшло за участі провладних та націоналістичних партійних сил.  Зняти полотно зі  скульптури отримали можливість мер міста Віктор Анушкевичус та голова облради Олександр Сич. Крім того, на відкриття було запрошено священнослужителів Івано-Франківської катедри, котрі освятили пам`ятник.

Нагадаємо, що досі європейське місто Івано-Франківськ не мало скульптури Кобзаря в повний зріст, а лише погруддя. Хоча памятник був. Встановлену у парку скульптуру подарував місту кілька років тому канадсько-український скульптор Лео Мол. Проте до встановлення не доходили руки, а все тому, що точилися суперечки, де саме розмістити памятник Кобзареві: в парку, на Вічевому майдані чи на площі біля адмінбудинку.

«Коли мені поставили на стіл пропозиції, я зрозумів, що потрібно вирішувати мені, – пояснює мер міста Віктор Анушкевичус. – Крім того, я глибоко переконаний, що в центрі міста повинен бути дійсно великий пам`ятник цій величній постаті. Не хотілось би у цей день сперечатися».

Схожу позицію щодо місця встановлення пам`ятника Шевченкові висловив і голова облради Олександр Сич.

«Не правильно те, що ми сваримось на постатях. Мова йде не про якісь дискусії, а про те, що ми маніпулюємо постатями Бандери, Шевченка. Це потрібно зупинити», – переконаний Олександр Сич.

Він також підтвердив, що деякі сили намагалися вчинити на нього психологічний тиск.

«Після одного з засідань обласної ради, де й розглядалось питання встановлення скульптури, до мене підійшло троє. Один сказав, що якщо ти справжній націоналіст, то пам`ятник треба поставити на Вічевому Майдані, інший – коло білого дому, і третій – на вокзалі. Але справжній націоналіст не може розтроїтися», – відзначив Олександр Сич.

Також, з його легкої руки було внесено пропозицію, при встановленні наступного пам`ятника Шевченкові, організувати соцопитування населення, яке й визначить те місце, де потрібно його встановлювати.

Такий пам`ятник Івано-Франківськ може побачити на 200-річчя з дня народження Шевченка.

Щодо фінансової сторони, то на встановлення скульптури в парку, місто витратило близько 250 тисяч гривень, ще стільки ж забере й благоустрій території довкола неї.

Леся, 23.05.2011 11:49



Вибір редакції

Найпопулярніші новини