Регіонали прийняли мовний законопроект із грубими порушеннями закону «Про регламент роботи ВР» — Дмитро Шлемко

Закон «Про засади мовної політики» Колісніченка-Ківалова був прийнятий із порушенням закону «Про регламент роботи Верховної Ради», тому дійсним вважати його не можна.

Про це в коментарях «Малакаві» повідомив народний депутат України (фракція «БЮТ-Батьківщина») Дмитро Шлемко.

За його словами, після того, як мовний законопроект був прийнятий в першому читанні було 14 днів для того, щоб вносити в нього поправки (загалом їх було внесено більше двох тисяч). Після цього законопроект і поправки до нього мали розглядати в профільному комітеті. Після цього мали бути зведені таблиці, а також депутати мали голосувати за кожну поправку. Тоді законопроект мали би розглядати в другому читанні і тільки після цього приймати в цілому. Така процедура. Проте вона не була дотримана, каже Дмитро Шлемко.

«В обідній час о чотирнадцятій годині 16 хвилин було запропоновано швидко проголосувати законопроект про відзначення на державному рівні першої згадки в літописі слова «Україна». Вирішили проголосувати. Після цього Єфремов вигукнув, що давайте, поставимо на голосування законопроект «Про засади мовної політики», а він не був в порядку денному. Мартинюк ставить на голосування пропозицію внести цей законопроект в порядок денний. За це проголосувало 219 депутатів, тобто все, його не мали включати. Почалися вигуки, поставити повторно. Ставлять повторно і вже набирається 241 голос. Законопроект внесли в порядок денний. Це все зайняло буквально секунди. Після цього Мартинюк ставить на голосування законопроект в цілому і за нього голосують 248 народних депутатів, в тому числі всі регіонали із Прикарпаття», — розповідає Дмитро Шлемко.

За його словами, опозиція не очікувала на те, що законопроект будуть розглядати саме сьогодні, адже буквально вчора спікер Володимир Литвин заявив, що він не буде виносити на голосування мовний законопроект. Так, дійсно, він його не вносив, замість нього це зробив Адам Мартинюк.

«З наперсточниками грати не можна, бо все одно програєш, — каже Дмитро Шлемко. — Бандитський режим пішов на те, щоб з порушенням закону прийняти мовний законопроект».

Після того, як законопроект прийнятий, його має підписати голова профільного комітету, після нього Литвин, а вже потім Янукович. Президент може підписати закон, може внести в нього поправки і повернути в Раду, а може накласти вето.

Завтра опозиціонери збираються йти до Литвина, щоб дізнатися, чи він збирається підписувати закон, який був прийнятий із грубими порушеннями.

Леся, 03.07.2012 21:53



Вибір редакції

Найпопулярніші новини