Апеляційний суд Івано-Франківської області підбив підсумки роботи першого в Україні відеоконференцзв’язку

Апеляційний суд Івано-Франківської області підбив підсумки роботи першого в Україні відеоконференцзв’язку, який минулого року встановили між судом та слідчим ізолятором. Він дозволяє розглядати кримінальні справи без конвоювання до суду осіб, які перебувають під вартою.

Таким чином, протягом року у такий спосіб було розглянуто 40 справ. Як розповіла Надія Стефанів, голова Апеляційного суду в Івано-Франківській області, жодних проблем не виникало, крім того такий відеозв’язок впроваджують в інших судах країни.

«Всі перегляди в сорока справах був проведений в режимі відеоконференції. Така система сьогодні працює і дає свої результати. Більше того, її сьогодні впроваджують в судовій системі України. Проблемних питань щодо застосування системи немає», - повідомила Надія Стефанів.

Така новація дозволила зменшити і матеріальні витрати. Як зазначив Дмитро Футулуйчук, начальник управління пенітенціарної служби України в області, зменшилися витрати на перевезення та кількість працівників, які були задіяні в процедурі. Також, Дмитро Футулуйчук додав, що жодна зі сторін, які брали участь у справі не скаржилися на такий метод ведення судового засідання.

«Для конвоювання нам потрібно було 10 працівників, а зараз – один. Протягом року тільки на бензині ми зекономили 6 тисяч гривень. Хочу також зазначити, що на систему відеоконференцзв’язку не було скарг ні з боку суддів, ні засуджених чи їх родичів», - сказав  Дмитро Футулуйчук

Одним негативним моментом є те, що відповідно до діючого Кримінального кодексу, такий метод ведення судового засідання можливий не у всіх кримінальних справах, а тільки по справах за апеляціями на постанови про обрання запобіжного заходу. Проте у новому КПК, який вступає в дію у листопаді цього року, таку систему можна буде широко використовувати при розгляді різних справ.

Леся, 20.06.2012 14:06



Вибір редакції

Найпопулярніші новини