Виступ народного депутата України Д.Шлемка (фракція «БЮТ-Батьківщина») на пленарному засіданні Верховної Ради України 6 червня 2012 року (доповнено)

                                             Шановні народні депутати!

Напевно немає в цьому залі людини, яка б хоч один раз не відпочивала в горах, зокрема в Карпатах. Природна краса, чисте повітря, лікувальна терапія, людські відносини зачаровують. Для відпочиваючих – це райський куточок. Однак зовсім інша ситуація для тих, хто тут постійно проживає. Обмеженість землі для ведення сільського господарства, небезпечні стихійні явища та суворі кліматичні умови: тобто часті повені, які розмивають дороги, нищать мости та переходи, селеві потоки, рання зима та пізня весна, буревії, недорозвинута мережа комунікацій, відсутність транспортного зв’язку, газифікації, неможливість дітей щоденно добиратися до школи, хворим вчасно попасти до лікарні чи лікаря доставити до хворого, відсутність кваліфікованих кадрів, майже 70% безробітних, в більшості пенсіонерів мінімальні пенсії із-за низькооплачуваної раніше їхньої праці, мізерні зарплати працівників охорони здоров’я, освіти та культури, набагато менша тривалість життя людей, ніж в середньому по країні, високий рівень смертності населення, який у півтора раза перевищує народжуваність – ось неповний перелік проблем, які сьогодні давлять на тих, хто проживає в гірських умовах. Тобто, можна з впевненістю говорити про те, що це депресивні гірські території з низьким рівнем життя населення.

Нині, як відомо, діє базовий закон «Про статус гірських населених пунктів в Україні», прийнятий ще в 1995 році. Однак більшість його позицій не виконується, відсутня будь-яка державна політика спеціальної підтримки регіонів зі складними природними умовами, яка на сьогодні існує практично в усіх країнах світу, де є гірські території. Тому ми пропонуємо внести до закону ряд позицій, які б поліпшили життя горян.

Зокрема, статтю третю доповнити положеннями щодо встановлення пріоритетів у розвитку гірських населених пунктів в економічній, екологічній та соціальній сферах, державної підтримки інвестиційних проектів.

Для суб’єктів підприємницької діяльності, що розмістили в гірських населених пунктах об’єкти торгівлі товарами повсякденного вжитку чи надання побутових послуг зменшити податкове навантаження на рівні 0,75 щодо ставок, визначених податковим законодавством.

Вважаємо, що необхідно класифікувати гірські населені пункти за висотним показником на низько-, середньо- та високогірні. Це буде справедливо і на основі такої класифікації статтю шосту Закону доповнити, що у високогірних населених пунктах, що розташовані на висоті 600 метрів і вище над рівнем моря розмір державної матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 40 відсотків.

Вважаємо, що дітей горян, які обділені належними умовами для навчання, прирівняти за пільгами до дітей шахтарів Донбасу й дати можливість зараховувати їх у вузи поза конкурсом.

Фінансові розрахунки показали, що витрати на запропоновані заходи з Державного бюджету складатимуть на рік приблизно 50-55 мільйонів гривень. Це варте того, щоб горянам стало жити добротніше.

Коментар Дмитра Шлемка:

На жаль, за цей законопроект у повному складі проголосували лише фракція «БЮТ-Батьківщина» та КПУ, а Партія регіонів, Народна партія Литвина та фракція «Реформи заради майбутнього» проігнорували.

Нехай горяни добре думають тепер, за кого їм віддавати голоси на виборах до Верховної Ради України.

 

Леся, 13.06.2012 13:12



Вибір редакції

Найпопулярніші новини