Опозиція хоче почути, як влада виконуватиме рішення Європейського суду щодо лікування Юлії Тимошенко

Фракція «БЮТ-Батьківщина» вимагає першочерговим питанням у вівторок заслухати міністра юстиції України з інформацією про виконання рішення Європейського суду з прав людини щодо лікування Юлії Тимошенко.
 
Відповідну заяву на Погоджувальній Раді ВР зачитав Голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.
 
У заяві йдеться про те, що 15 березня 2012 року глава П’ятої Палати Європейського суду з прав людини задовольнив клопотання адвокатів Юлії Тимошенко про застосування правила 39 Регламенту Європейського суду з прав людини, про що офіційно було повідомлено Кабінет Міністрів України.
 
В офіційному повідомленні суду до Кабінету Міністрів України вказується: «Зобов’язати Уряд України забезпечити отримання заявницею (Юлією Тимошенко) медичної допомоги, що відповідає її скаргам у відповідній установі».
 
Таким чином, Європейський суд з прав людини зобов’язав Український Уряд лікувати Юлію Тимошенко поза межами колонії, де вона зараз утримується.
 
Окрім того, Державна пенітенціарна служба також отримала листа від уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини з інформацією про необхідність лікування Юлії Тимошенко поза межами колонії.
 
Фракція вказує на те, що замість того, щоб відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» негайно виконати рішення Європейського суду, міністр юстиції дозволяє собі полемізувати на тему, що може, а що не може приймати Європейський суд.
 
В Україні діє закон і всі без винятку зобов’язані його виконувати. А в законі про виконання рішень Європейського суду з прав людини, у статті 2-й зазначено: «Рішення (європейського суду) є обов’язковими для виконання Україною, відповідно до статті 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».
 
У цьому законі передбачена чітко прописана процедура виконання рішень. Відповідно до статті 4, «протягом десяти днів від дня одержання повідомлення про набуття Рішенням статусу остаточного орган представництва готує та надсилає для опублікування в газеті «Урядовий Кур’єр».
 
Стаття 11, частина 1 закону передбачає, що: «Протягом десяти днів від дня отримання повідомлення Суду про набуття Рішенням статусу остаточного Орган представництва, повідомляє органи, які є відповідальними за виконання передбачених   у   Рішенні   заходів індивідуального характеру».
 
Тому фракція БЮТ-Батьківщина вимагає першочерговим питанням завтра, заслухати міністра юстиції України, пана Лавриновича, з інформацією про виконання рішення Європейського суду з прав людини.
 
Президент Янукович неодноразово, зустрічаючись з представниками іноземних держав, постійно заявляє про готовність виконувати будь-які рішення, будь-якого суду.
 
Офіційне керівництво України також заявляло, що завжди готове виконувати судові рішення. Тому фракція «БЮТ-Батьківщина» хоче отримати інформацію від міністра юстиції про виконання рішення Європейського суду з прав людини про лікування Юлії Тимошенко поза межами Качанівської колонії міста Харкова.
Леся, 19.03.2012 12:52



Вибір редакції

Найпопулярніші новини