Влада хоче знищити Юлію Тимошенко, перешкоджаючи її лікуванню

Заява фракції «БЮТ-Батьківщина», яку зачитав з парламентської трибуни перший заступник голови фракції Сергій Соболєв:
 
Уже півтора роки в Україні триває переслідування і цькування опозиції та її лідерів. Це відбувається за прямою вказівкою президента Віктора Януковича руками Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та інших силових структур. Внаслідок таких незаконних, політично вмотивованих та злочинних дій влади Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та інші представники опозиції безпідставно засуджені та перебувають за гратами.
 
Такі ганебні дії режиму по відношенню до своїх політичних опонентів були неодноразово розкритиковані світовим співтовариством: урядами провідних країн, європейськими інституціями, незалежними правозахисними організаціями.
 
Але влада не хотіла і не хоче чути реакцію світу, ставлячи весь український народ під загрозу міжнародної ізоляції. Зараз ми можемо впевнено стверджувати, що Януковичу мало засудження своїх політичних опонентів. За його наказом владна машина намагається знищити лідерів опозиції фізично.
  
Протягом півроку – з того моменту, коли у Юлії Тимошенко серйозно погіршилося здоров’я - ми вимагали незалежного медичного обстеження лідера нашої партії. Усі ці півроку підконтрольні Банковій лікарі розповідали, що екс-прем’єр не має проблем зі здоров’ям і її стан не потребує медичного втручання. Весь цей час належне лікування Юлії Тимошенко не надавалося, і більше того -  протягом цих довгих місяців влада продовжувала щоденні знущання над лідером опозиції: багатогодинні допити, подвійні арешти, унікальні для демократичних країн судові засідання просто в камері СІЗО.
 
Після піврічної боротьби нам нарешті вдалося примусити владу допустити до Юлії Тимошенко німецьких та канадських лікарів. На жаль, незалежним українським лікарям режим Януковича заборонив брати участь в обстеженні.
 
Упродовж усього часу роботи міжнародної медичної комісії влада продовжувала свою звичну практику свідомої дезінформації та маніпулювання фактами про стан здоров’я Юлії Тимошенко, розповсюджуючи брехливі прес-релізи та проводячи спекулятивні прес-конференції. При цьому низка високопосадовців – зокрема, Генеральний прокурор Віктор Пшонка - публічно зобов’язувалися забезпечити належне лікування та суворе виконання рекомендацій незалежних лікарів. Так, 7 березня під час зустрічі з делегацією німецьких лікарів Пшонка запевнив, що в разі потреби Юлія Тимошенко отримає необхідне лікування за межами Качанівської колонії. При цьому навіть під час роботи незалежної медичної комісії влада кожного дня проводила з Юлією Тимошенко слідчі дії просто в тюремній камері. 
 
Учора захист Тимошенко оприлюднив частину рекомендацій лікарів німецької клініки «Шаріте». Міжнародні фахівці підтвердили серйозність та важкість хвороби Юлії Тимошенко, зазначили, що за наявності таких проблем лікувати Юлію Тимошенко можна тільки в умовах стаціонару спеціалізованої медичної клініки за межами закладів пенітенціарної системи, а також констатували, що рекомендована процедура лікування є складною, багатонапрямковою та повинна розпочатися негайно. Крім того, німецькі лікарі повністю підтвердили висновки українського професора Миколи Поліщука, зроблені напередодні – зокрема, в частині повної заборони проведення слідчих та процесуальних дій з огляду на стан здоров’я Юлії Тимошенко.
 
Ці висновки німецьких лікарів були офіційно передані Генеральній прокуратурі та Міністерству охорони здоров’я 7 березня. І попри це, після отримання офіційних рекомендацій міжнародної комісії українська влада ухвалила цинічне, драконівське рішення про лікування Юлії Тимошенко в межах Качанівської колонії, про що свідчить прес-реліз, розповсюджений Державної пенітенціарною службою. Зокрема, в умовах колонії чиновники запропонували зробити Юлії Тимошенко пункцію спинного мозку. Зрозуміло, що проведення такої складної нейрохірургічної маніпуляції в тюремній камері є неприпустимим і більше скидається на замах на вбивство.
 
Ми переконані, що перелічені факти є свідченням свідомого ігнорування проблем зі здоров’я Юлії Тимошенко та наміру фізично знищити головного опонента президента Януковича. Тому на підставі вищевикладеного фракція «БЮТ-Батьківщина» вимагає:
 
1. Припинити тортури та забезпечити належне лікування Юлії Тимошенко.
 
2. Виконати всі рекомендації німецьких лікарів – зокрема, в частині проведення комплексного лікування у спеціалізованій клініці належного рівня кваліфікації поза межами пенітенціарної системи.
 
3. Негайно обрати клініку для лікування Юлії Тимошенко за погодженням та рекомендаціями німецьких лікарів – для того, щоб забезпечити весь обсяг медичної допомоги та реабілітації, який ними запропонований.
 
4. Зупинити провадження у справах проти Юлії Тимошенко на підставі статті 208 Кримінально-процесуального кодексу України у зв’язку із станом здоров’я екс-прем’єр-міністра.
 
5. Закрити сфальшовані кримінальні справи та звільнити лідера опозиції.
 
Ця заява фракції у вигляді офіційних листів уже сьогодні буде передана президенту України Віктору Януковичу, Генеральному прокурору України Віктору Пшонці, голові Служби безпеки України Ігорю Калініну.
 
Юлі – волю, Україні – волю!      
 
Леся, 15.03.2012 14:13



Вибір редакції

Найпопулярніші новини