Нас зараз усіх об’єднуєте ненависть до Януковича — Грицак

Український історик та публіцист Ярослав Грицак завітав до Івано-Франківська, щоб подискутувати на тему «Хто або що може об’єднати українців?».

На його думку, Україна сьогодні є об’єднаною, про це свідчить хоча б той факт, що українці протягом всіх років незалежності хочуть і надалі бачити свою країну вільною.

«Україна вже об’єднана різними речами і існує понад 20 років. І сам цей факт свідчить про об’єднаність. Хто не вірить, нехай подивиться сайт Разумкова, який з 1991 року проводить дослідження питання референдуму. Опитування показує, що протягом всього часу, результат був би той самий – більшість українців хочуть, щоб країна була незалежною», - сказав Ярослав Грицак.

Проте, на його думку такі фактори, як мова та історія, наразі не здатні об’єднати українське суспільство.

«Україну не об’єднує історія і мова – забудьте про це. Ми ще дуже довго будемо жити в режимі, коли історія і мова будуть нас роз’єднувати. Але в Україні намітилися певні острівки згоди щодо пам’яті і дуже виразні. Перший – Михайло Грушевський. Також, сформувався новий консенсус щодо Голодомору», - вважає Ярослав Грицак.

Та все ж вдалося знайти фактор, який консолідує всіх українців, ним виявилася ненависть до чинного Президента Віктора Януковича.

«Нас зараз усіх об’єднуєте ненависть до Януковича. І це є загальним українським явищем. Рівень непопулярності цього режиму зашкалює всюди», — додав Ярослав Грицак.

Леся, 13.03.2012 08:22



Вибір редакції

Найпопулярніші новини