Залишаються побоювання, що Тимошенко могла бути «отруєна» – євродепутат Ройтова

Прага – Депутат Європейського парламенту, колишній міністр охорони здоров’я Чеської Республіки, а тепер ще й кандидат на посаду президента Чехії Зузана Ройтова закликає провести докладний аналіз всіх висновків обстеження стану здоров’я колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко. На цьому вона наголосила в ексклюзивному інтерв’ю для Радіо Свобода. Євродепутат також вважає за потрібне, враховуючи випадок із Віктором Ющенком, проводити регулярні аналізи і токсикологічні обстеження, щоб здобути інформацію, яка б підтвердила чи спростувала інформацію, чи зазнала Тимошенко отруєння. 
 
– Ви їздили в Україну тому, що Вас про це попросила родина Юлії Тимошенко, чи у вас були повноваження Європейського парламенту або Міністерства закордонних справ Чехії?
 
– Я їздила в Україну, щоб звірити інформацію, котру отримала від Олександра та Євгенії Тимошенків, а також я консультувалась у всьому, що стосується стану здоров’я Юлії Тимошенко, з головою Європейського парламенту та іншими людьми.
 
– Після повернення з Києва Ви заявили, що стан здоров’я пані Тимошенко дуже тяжкий, що з нею поводяться жорстоко. Що стоїть за цими Вашим заявами, якими доказами ви володієте?
 
– Я мала можливість говорити з деякими лікарями, правниками, мала можливість подивитись на медичні висновки, які були зроблені тоді, коли Юлія Тимошенко отримала ліки проти простуди у в’язниці, після яких вона втратила свідомість. Також я консультувалась із лікарями, правником та людьми, які знають про пані Тимошенко більше і мають можливість бачитись із нею частіше.
 
– Які конкретно є докази жорстокого ставлення до Тимошенко у в’язниці?

– Знаю, наприклад, що коли її перевозили з Києва до Харкова, то комісія лікарів, яка провела обстеження, звернула увагу на те, що в неї на тілі є плями і підшкірні гематоми і що вона страждала від кровотеч із носу. Мабуть, десь в якихось протоколах обстеження мало б бути записане, що на тілі є підшкірні гематоми. Ми можемо лише здогадуватись, що є причиною цих гематом.
 
Знаю, що в її камері міняли чи пересували стіну тоді, коли вона була в Києві. Це викликало великі підозри, про це, зокрема, говорила Євгенія Тимошенко, що мамі завдають впливу якоїсь токсичної речовини.
 
Також після перевезення до тюрми в Харкові пані Тимошенко був поведений магнетичний резонанс, його результати говорять про серйозні травми. Крім цього, пані Тимошенко не лікують адекватно, в неї навіть забрали милиці, завдяки яким вона могла пересуватись. А це свідчить про те, що вона мала б мати ліжковий режим, натомість майже щоденно з пані Тимошенко проводили допити. Крім цього, вона 24 години на добу перебуває в камері, яка освітлюється світлом, при якому можна і вночі без проблем читати. А це умови, які суперечать статті третій Угоди про права людини, яку Україна підписала ще в 1995 році. Нічний сон є правом кожної людини, його порушення класифікується як тортури.
 
– Чи Ви контактуєте з групами незалежних лікарів із Німеччини або Канади?

– Ні, я з ними не розмовляла. Знаю лише, що свої висновки щодо стану здоров’я пані Тимошенко вони мають оприлюднити до кінця цього тижня. У зв’язку з цим мене особливо прикро вражає, що Міністерство охорони здоров’я України, випереджуючи час, виголошує свої висновки, намагаючись применшити симптоми хвороби Юлії Тимошенко, і навіть ставить під сумнів кваліфікацію канадських лікарів. Знаю, що сертифікати лікарів, які приїхали з-за кордону, кілька днів перевіряла українська сторона. Це взагалі неприйнятно – ставити під сумнів їхню ерудицію, та ще й таким способом, і на основі цього робити передчасні висновки.
 
– А якими шляхом можна було б перевірити токсичне отруєння організму Тимошенко, які існують для цього методи?

– Звичайно, з тканини людини можна отримати таку інформацію. На основі зразків тканини можна провести аналізи, токсикологічне обстеження, щоб здобути інформацію, яка б підтвердила чи спростувала інформацію, чи зазнала пані Тимошенко токсичного отруєння. Було б добре, щоб такі обстеження проводились регулярно, вони б діяли як запобіжний засіб. Адже з випадку з паном Ющенком побоювання, що пані Тимошенко могла бути отруєна навмисне якимись меншими дозами, не можна недооцінювати. На мою думку, європейська і міжнародна спільнота, не тільки ЄС, мала б домагатись, щоб проводились такі незалежні обстеження та аналізи.
 
– А що Ви можете сказати про стан здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, який також нездоровий і вже понад рік перебуває в тюрмі?

– Стан пана Луценка мене також гнітить, це теж людина, яка дуже серйозно хвора. Незабаром йому буде винесений вирок за дії, які також стосуються дій з політичним підтекстом. Його процес політизований. Думаю, що його стан здоров’я також дуже серйозний. На жаль, і з ним я не мала можливості зустрітись. З того, що мені відомо, думаю, що пан Луценко теж потребує серйозного лікування. А оскільки він перебуває під стресом, спричиненим більше ніж однорічним тюремним ув’язненням, ця обставина йому, звичайно, не допомагає. Є в Україні й низка інших ув’язнених осіб, процеси над якими, говорячи щонайделікатніше, є сумнівними щодо справедливості судочинства: чи справді суди, які виносять вироки, є незалежними, чи вони працюють під впливом владних політиків.
 
– Що за таких обставин може, на вашу думку, зробити Європейський Союз, чи мав би вжити щодо ситуації в Україні якісь особливі заходи?

– Європейський парламент вже ухвалив дві резолюції, в яких однозначно засуджує вирок Юлії Тимошенко і говорить у зв’язку з цим про порушення прав людини і зловживання судовою владою з метою політичних репресій проти українського політичного лідера та опозиції. Європейський парламент також наголошує, що закон, на основі якого вибірково була засуджена Юлія Тимошенко, був ухвалений ще в часи Радянського Союзу і дає можливість карного переслідування за політичні рішення. Ці статті 364 і 365 радянського законодавства не відповідають стандартам ні Європейського Союзу, ні ООН. Тому Європейський Союз вже звернувся до української влади забезпечити прозорий і незалежний правовий процес в разі, якщо пані Тимошенко подасть апеляцію. Європейський парламент також закликає Президента України Віктора Януковича та уряд України, щоб вони забезпечили Юлії Тимошенко та іншим опозиційним лідерам їхнє право повною мірою брати участь в політичному процесі й у виборах, які наближаються.
 
Я б також хотіла додати, що справою Юлії Тимошенко займався Гельсінський комітет Данії, який у своїх підсумках також наголосив, що ідеться про політично мотивований процес. Також на початку листопада минулого року у Києві побувала комісія від Комітету проти тортур ООН з метою з’ясувати, чи побоювання родини і політичних однодумців Юлії Тимошенко відповідають дійсності. Цікаво, що тюремна служба перед самим їхнім приїздом перевела пані Тимошенко до нової камери. Ця нова камера була щойно пофарбована, це було відчутно. Про висновки щодо вивчення справи Комітетом проти тортур ООН маємо дізнатись в березні.
 
– Враховуючи тяжкий стан здоров’я, що потрібно зробити, щоб негайно розпочати лікування Тимошенко і Луценка?
 
– Передусім ми повинні дізнатись, якими є висновки німецьких і канадських лікарів. У випадку, якщо вони вважатимуть за потрібне лікувати пані Тимошенко за кордоном, наприклад, проведення операції, мало б бути перерване виконання покарання. А це відносно складний шлях. Мабуть, з цього треба буде починати. Де могла б лікуватись пані Тимошенко, ми сьогодні сказати не можемо. Потрібно знати, чи дозволить українська прокуратура перервати виконання покарання. Але, як би події не розвивались, увесь світ стежить за розвитком подій в Україні й буде їх відповідно оцінювати.
Леся, 27.02.2012 13:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини