Опалювальний сезон в Івано-Франківську не розпочнеться вчасно

Мешканці Івано-Франківська вчасно не отримають тепло у свої будинки, бо опалювальний сезон цього року не розпочнеться 15 жовтня.

Про це під час прес-конференції повідомив міський голова Віктор Анушкевичус.

Причинами цього є надзвичайно великі борги теплоенергетиків, нові обставини у «газовій війні» та не виконання законів прийнятих урядом і постанов Кабінету Міністрів України.

 «Ця проблема стосується не тільки нашого міста, а й всіх інших, тому що існує багатомільярдна заборгованість підприємств теплоенергетики перед НАК «Нафтогаз Україна». І вона поглиблюється ще й  тим, що розпочався новий виток у «газовій війні» щодо цінової політики на газ між Україною та Росією. Верховною Радою України прийнятий Закон «Про списання заборгованості за всі періоди на 1 січня 2011 року», прийнято постанову Кабінету Міністрів №503 «Про списання різниці в тарифах, яка виникла на перше січня 2011 року».  Хочу зазначити, щодо міста Івано-Франківська постанова №503 не виконується, а це два протоколи: один – 17 млн. гривень, другий – 4,6 млн. Більше того, з часу затвердження останніх тарифів ціна на газ і для населення, і для юридичних осіб зросла більше ніж на 50%. Це вилилося у різницю тарифів у 29 мільйонів по місту Івано-Франківськ. Місцеві бюджети не мають відповідного ресурсу, більше того, законних підстав для виділення коштів з бюджету на погашення цієї різниці, адже чинне законодавство говорить «хто затверджує економічно не обґрунтовані тарифи, ті і мають відшкодовувати різницю тарифів», - розповів Віктор Анушкевичус.

Якщо б були виконані відповідні закони та постанови, а також була врахована різниця в тарифах в 2011, заборгованість міста перед НАК «Нафтогазом» становила б 13,8 млн. гривень. Дебіторська заборгованість всіх споживачів перед «Теплокомуненерго» складає більше 46 мільйонів.

Що стосується того боргу, який залишиться непокритим, то його потрібно закрити, щоб Івано-Франківськ отримав ліміти. Віктор Анушкевичус бачить два шляхи розв’язання цієї проблеми

«Я вніс пропозицію, щоб реструктуризувати залишок після всіх списань або прийняти відповідну постанову Кабінету Міністрів, яка б давала можливість отримати пільговий кредит в Державному банку України», - заявив Віктор Анушкевичус.

Питання початку опалювального сезону буде винесено на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради, яка відбудеться 15 вересня.


Леся, 12.09.2011 16:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини