Цього року гречка коштуватиме 14 гривень за кілограм

Як запевнив під час прес-конференції в. о. начальника управління агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин цього року гречки вистачить усім. Це зумовлено збільшенням посівних площ і тим, що переробляти її планують і на Прикарпатті.

 «Цього року ми посіяли 4,5 тисячі гектарів гречки і очікуємо зібрати 9 тисяч тонн гречки. Але переробка забирає десь 40 %  та я думаю, що гречки буде достатньо для того, щоб прогодувати наше населення. В нас стоїть питання: як викупити в сільгоспвиробників цю гречку? На сьогоднішній день ціна тонни гречки в аграрний фонд 6750 гривень. Тому нам потрібно її викупити, сконцентрувати в одних руках, переробити і зберегти для області. Гречка була і в минулому році, але в нас в немає заводів, які б її переробляли. Вони є в Тернопільській, Хмельницькій областях, проте ці заводи беруть гречку на давальницьких умовах, тут вона концентрується, а потім продається в Росію чи Білорусію, а ми маємо дефіцит. Ми вже визначили оператора, який сконцентрує продукт в нашій області, щоб ми могли їсти свою гречку», - сказав Іван Андріїшин

Та те, що гречки зберуть більше, не означає, що її вартість знизиться.

«Попит і пропозиція – це закон ринкової економіки. Але це не означає, що вона стане дешевшою, адже ми платимо 6750 за тонну, її переробити – половину відходів, автоматично її вартість зростає до 13 тисяч, плюс до того транспортні витрати і торгівля, то будемо мати 14 тисяч. І таким чином, кілограм гречки коштуватиме близько 14-15 гривень», - пояснив Іван Андріїшин.

Леся, 26.08.2011 12:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини