В Україні знову «цінова гарячка», цього разу лихоманка на ринку гречки

У Калуші склалася якась «нездорова» та незрозуміла ситуація з продажем гречки. Вона практично зникла з полиць магазинів та оптових баз. Щоправда, на початку цього тижня цей продукт можна було придбати на ринках міста, але вже за незвично дорогою ціною – 13-13,50 грн. Чинників, на думку експертів, які могли призвести до подорожчання та дефіциту гречки, може бути декілька. Це і несприятливі цьогорічні погодні умови, і підняття ціни на газ, і зменшення площ посіву.

 

Про скорочення посівів гречки свідчать й дані Міністерства аграрної політики України. Як там повідомляють, у 2010 році гречкою було засіяно на 21% менше площ, ніж торік. У той же час віце-прем'єр-міністр України з аграрних питань Віктор Слаута заявив, що ціни на гречку завищуються штучно. Спростував він і поширювану серед населення інформацію про її неврожай. За його словами, цього року планується намолотити 220 тис. тонн гречки. Цього при сьогоднішньому попиті населення на цей продукт повинно вистачити до нового урожаю. У підвищенні цін на гречку, як висловився віце-прем'єр-міністр, зацікавлені насамперед підприємства торгівлі.

 

Директор ТзОВ «555-ТМ» Сергій Пукіш вважає, що притримувати на складах гречку, очікуючи, щоб ціни на неї стали максимально допустимими, можуть власники великих оптових баз. Гравці ринку роздрібної торгівлі зацікавлені у якнайшвидшій реалізації товару, а тому не утримували б його на складах. Ускладнили ситуацію, на його думку, й цьогорічні погодні умови, які призвели до неврожаю. І оскільки минулорічні запаси закінчуються, то на ринку створився дефіцит гречки. А попит, як відомо, породжує ціну.

 

Відсутність гречки у багатьох магазинах Калуша, зокрема й у мережі «555-ТМ», Сергій Степанович пояснює тим, що населення старі запаси розкупило, а закуповувати її за підвищеними цінами не всі наважуються, та й немає в кого. Але впадати у паніку не варто. Люди почали купувати більше рису, який не подорожчав. Є в достатній кількості та за старими цінами цукор і олія. Щоправда, С. Пукіш не виключає можливості подорожчання борошна. Адже на урожай зерна, як і гречки, вплинули цьогорічні природні катаклізми.

 

Про те, що сьогодні на багатьох найбільших гуртових базах та продовольчих ринках області закінчилися запаси гречки, стверджує й начальник відділу контролю цін на ринку продовольства Державної інспекції контролю за цінами в Івано-Франківській області Леся Кос.

 

На Івано-Франківщині гречку не виробляють, – зазначає Леся Кос, – а тому ситуацією треба вивчати на рівні держави. Але піддаватися паніці і скуповувати гречку кілограмами не варто. Цей продукт може подешевшати вже з нового врожаю.

 

Якщо гречка в області за останню декаду подорожчала, то є продукти, вартість яких суттєво знизилася. Наприклад, м’ясо птиці та яйця. Якщо курятина коштувала 18,9 грн., то на сьогодні – 17,5, а яйця подекуди продають за 22-35 коп. за шт. В Україні та в нашій області зокрема на декілька копійок знизилася вартість рису. Подешевшали й овочі: буряк, морква, капуста, цибуля. Залишаються незмінними ціни на борошно та цукор.

 

Серед населення розповсюджується недостовірна інформація про те, що борошно також подорожчає. Зараз переробляють зерно минулорічного врожаю, а якими будуть ціни на муку з зерна нового врожаю спрогнозувати поки що неможливо. Однозначно, що паніка серед населення необґрунтована. Згадаймо хоча б ситуацію, коли зимою цього року люди масово скуповували олію чи сіль.

 

За останні декілька тижнів закупівельні ціни на пшеницю й справді піднялися. На думку експертів, до осені вартість тонни зерна може досягти й 200 доларів, а це призведе до подорожчання хліба та іншої борошняної продукції. Хоча прем`єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що вартість хліба зростати не буде. Навпаки, переконує, що уряд зможе втримати ціну на цей найважливіший продукт. Мовляв, запасів зерна більш ніж достатньо, а цьогорічний урожай непоганий.

 

Держава планує поставляти на ринок дешевше зерно зі своїх запасів. Але експерти агроринку стверджують, що державні запаси не такі вже й великі. Кабінет Міністрів шукає можливість закупити до Аграрного фонду до 4-4,5 мільйонів тонн, але зробити це буде нелегко, бо аграрії не поспішають продавати державі зерно. Їм вигідніше реалізувати його зернотрейдерам, які пропонують набагато вигідніші умови.

 

Чи зможе держава реалізувати свої задуми, покаже час, а поки що калуські хлібовиробники, зокрема у ТзОВ «Калуський хлобокомбінат», запевнили, що піднімати ціни на хліб вони не збираються. Але це поки що.

 

Віра Любинець

 

Леся, 16.08.2010 10:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини